Tulejärven luontopolusta lopputyön aihe – puoleenväliin on vastikään tuotu penkki levähtämistä varten

0
Anitta Kylämäki (vas.) ja Helena Kinnunen kiersivät sunnuntaina Veka-koiran kanssa viiden kilometrin luontopolun.

Pirkko Varjo

Vähä-Tulejärveä kiertävän viiden kilometrin mittaisen luontopolun kunnostaminen sai uutta vauhtia, kun kaupungin liikuntapaikkahoitaja Niina Korjonen otti sen sydämenasiakseen. Korjonen suorittaa työn ohessa Kuortaneen Urheiluopistossa liikuntapaikka-alan tutkintoa ja on ottanut Tulejärven luontopolun lopputyönsä aiheeksi.

– Tämä on vähän unohtumaan päässyt, hieno polku, jossa on useita erilaisia maastoja. Tänne on helppo tulla ja polkua voi kiertää myös lasten kanssa, Korjonen sanoo.

Polku, jota pitkin pääsee myös maastopyörällä, kulkee pitkin soraharjua, ylittää rämeen ja sukeltaa luonnontilaan jätettyyn, noin 150-vuotiaaseen metsään. Matkan varrella on myös luonnonpuro, jossa märän talven jälkeen vesi solisee iloisesti.

Märkyys on nyt aiheuttanut vähän harmia, sillä parissa kohdassa kulkija joutuu kiertämään jos haluaa välttyä kenkien kastumiselta.

– Polulle on suunnitteilla pitkospuita hankalimpiin paikkoihin. Näistä on kuitenkin vielä neuvoteltava maanomistajien kanssa.

Kaupunki aloitti polun kunnostustyöt jo viime kesänä. Reitti on nyt hyvin merkitty ja sen puoleenväliin on vastikään tuotu penkki levähtämistä varten.

Lähtöpaikalla on uusi postilaatikko. Sieltä löytyy vieraskirja, johon kävijöiden toivotaan kirjoittavan nimensä. Myös opastetaulu uusitaan, sen mainosalan töitäkin tehnyt Korjonen aikoo hoitaa omin käsin.

– Rannan kunnostamiseen on haettu Aluehallintoviraston avustusta ja polun kunnostukseen haetaan Leader-rahaa. Rannalle on suunniteltu parempaa tulipaikkaa sekä ainakin pukuhuoneen uusimista.

Anitta Kylämäelle ja Veka-koiralle Tulejärven luontopolku on tuttu paikka.

– Asun aika lähellä ja tänne on helppo tulla. Täällä näkee muitakin koirantaluttajia, ja on vastaan tullut lapsiperheitäkin. Pienimpiä on kannettu rinkassa.

Kylämäen mielestä luontopolku on hyvässä kunnossa jo nyt. Polku on hyvin merkitty ja sen reittiä on vähän muutettu siten, että enää se ei mene kenenkään pihapiiristä.

– Lisää roskiksia täällä voisi olla.