Uusista tartunnoista saadaan enää vähän tietoa, koska vain harva testataan

0
Terveyskeskuksesta ei toistaiseksi saa kiireettömiä aikoja.

Laitilassa ei ole todettu torstain jälkeen uusia koronavirustartuntoja. Tämä ei kuitenkaan kerro tartuntojen todellisesta määrästä, sillä Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Irene Päärnin mukaan testauksia tehdään enää harvalle.

– Uusista tartunnoista ei enää oikein tulekaan tietoa, koska vain hyvin harva testataan, Päärni kertoo.

Varsinais-Suomen sairaahoitopiiri on linjannut, että koronatestejä tehdään vain vakavammin sairaille ja riskiryhmässä oleville tilanteen mukaan. Päärnin mukaan myös kotikaranteenimääräyksistä on muuttuneen tilanteen vuoksi luovuttu eikä altistuneita enää selvitetä.

Sairaanhoitopiiri ohjeistaa, että hengitystieinfektio-oireista kärsivät sairastavat kotona kunnes ovat oireettomia. Sairaanhoitopiiri kehottaa lievemmistä oireista kärsiviä pysymään kotona, jotta terveydenhuollon resurssit riittäisivät vakavammin sairastuneiden hoitoon.

Jos oireet muuttuvat vakavammiksi, täytyy hakeutua hoitoon. Laitilan terveyskeskuksessa on perustettu hengitystieinfektio-oireista kärsiville oma päivystys.

– Muut potilaat tulevat yläkertaan normaalisti ja kaikki kenellä on hengitysinfektio-oireita, joiden kanssa he eivät pärjää kotona, tulevat alakertaan, Päärni kertoo.

Päärnin mukaan ihmisiä neuvotaan pysymään mahdollisimman pitkään pysymään kotona ja ottamaan yhteyttä ensin puhelimitse, jos oireet pahenevat.

– Jos tulee vakavia oireita, kuten esimerkiksi hengenahdistusta tai yleistilan laskua, tulee hakeutua hoitoon, hän neuvoo.

Koronavirus on aiheuttanut ihmisissä huolta ympäri Suomea ja neuvontapuhelimia on paikoin jopa ruuhkautunut. Myös Laitilassa puhelin on soinut tiheästi.

– Mitään syytä paniikkiin ei missään ole. Yritämme saada ihmiset käyttämään omaa järkeä: Jos on pienintäkin flunssan oiretta, pysytään kotona.

Terveyskeskuksessa ei ole toistaiseksi tarjolla kiireettömiä lääkäriaikoja vaan kaikki resurssit käytetään päivystykseen. Turun kaupunki linjasi loppuviikosta, että neuvola-aikoja annetaan ainoastaan alle kuuden kuukauden ikäisille lapsille ja raskaana oleville. Laitilassa neuvola toimii toistaiseksi vielä normaalisti.

– Tällä hetkellä neuvolalääkäri ei päivystä, joten hän pystyy sitä toistaiseksi pyörittämään.

Päärni kuitenkin muistuttaa, että tilanne elää koko ajan ja kiireetöntä toimintaa voidaan joutua supistamaan lisää.

Kiireetöntä vastaanottoa ei toistaiseksi järjestetä


Terveyskeskuksessa järjestetään vain kiireelliset vastaanotot. Tämä koskee myös hammashoitoa, josta ei toistaiseksi voi varata kiireettömiä hoitoaikoja.

Hammashoitoon etukäteen varatut kiireettömät ajat tulee peruuttaa paitsi flunssaoireiden vuoksi myös siinä tapauksessa, jos on ollut tekemissä koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa tai jos on palannut ulkomailta edeltävän 14 vuorokauden aikana.

Yli 70-vuotiaita, riskiryhmään kuuluvia tai pitkäaikaissairaita kehotetaan ottamaan yhteyttä hammashoitolan ajanvaraukseen 02 8501 8304.

Kaupunki kehottaa kaikkia perumaan yksilövastaanottoaikansa vähäistenkin flunssaoireiden vuoksi. Tämä koskee lääkärien ja hoitajien vastaanottoaikojen lisäksi myös esimerkiksi mielenterveyspalveluita ja sosiaalipuolen aikoja.

Fysioterapian ryhmät on peruutettu ja kuntosali suljettu.

Apuvälinelainaamo palvelee normaalisti kello 8.30–10.

Kotihoidon ja kotihoidon omaishoidon osalta suositellaan, että omaiset ja läheiset ovat mieluummin yhteydessä puhelimitse kotihoidon asiakkaaseen kuin vierailuina.

Perhetyön ja lastensuojelun osalta kotikäyntejä rajoitetaan vain aivan välttämättömiin käynteihin.

Kaikkien hammashuollon asiakkaiden on syytä varautua aikojen peruuntumiseen tai muutoksiin jopa saman päivän aikana.

Kaukolankodissa, Koivukodossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla alkoi torstaina 12.3. asetettu 14 päivän vierailukielto.