Pääkirjoitus: Auttavia käsiä maatalouteen

0

Koronasta ja takatalvesta huolimatta kevät etenee. Laitilassakin peltoja on jo muokkailtu viljelykuntoon, ja kiireisin sesonki on edessä.

Epidemia iskee ikävällä tavalla jo ennestään kannattavuuden kanssa kamppaileviin tuottajiin. Kun maan rajat suljettiin, muualta tulleet kausityöntekijät ovat jääneet kotimaihinsa. Maatalouden kausitöihin on jo vuosia ollut vaikea saada tekijöitä kotimaasta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kyselyn mukaan työvoiman saantia koskevilla päätöksillä on jo kova kiire ja osalle ne ovat jo myöhässä. Suurin tarve on heinäkuussa, jolloin lähes kaikki vastanneet tarvitsevat kausityövoimaa.

Monelle maatalouden yritykselle korona saattaa olla se viimeinen niitti.

Poikkeusoloissa yrityksissä ja yhteisöissä on syntynyt nopeasti monenlaisia luovia ratkaisuja, ja apua on löytynyt läheltä ja kaukaa. Nyt olisi suomalaisten aika ideoida ja toimia myös kotimaisen ruokatuotannon säilyttämiseksi.

Työvoimaa on jo vapautunut ja vapautuu lähialueilta tulevina kuukausina. Tuntuu käsittämättömältä, että koululaisia, opiskelijoita ja työtä vailla olevia ei saataisi turvaamaan ruokatuotantoa nyt poikkeusolojen aikana.

Varhaisvihannesten ja marjojen viljely ovat tällä seudulla edelleen merkittävä elinkeino. Maatalous on tärkeää paitsi kylien elinvoiman ja paikallisen talouden myös elintarvikkeiden omavaraisuuden näkökulmasta.

Lähellä tuotetuille uusille perunoille, vihanneksille ja marjoille on kysyntää, ja niiden satoa odotetaan poikkeusoloissakin. Kriisin aikana luksusta on jo ajatuksin kotimaisista mansikoista ja uusista perunoista. Toivottavasti niitä nautintoja ei koronan vuoksi tarvitse peruuttaa.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi