– Se jäi mieleen, kun ensimmäisen kerran menimme torille. Pääsimme penkin päähän ja laitoimme sipulit esille. Torin yläreunaan ajoi harmaa Toyota Hiace, josta tuli ulos vaaleahiuksinen melko iäkäs mies. Häneltä tuli julkaisukelvotonta tekstiä ja kehotus mennä Rautatienkadulle, jossa oli 200 metrin jono torille. Me menimme sinne ja aikamme jonotimme, päästiin viimein penkin päähän ja saimme kaiken myydyksi, Salonen muistelee.
Siitä asti Salonen on ollut joka kesä Turun torilla myymässä. Torielämä on 40 vuodessa muuttunut paljon. Ensimmäisinä vuosina torimyyjiä oli niin paljon, että parhaille paikoille jonotettiin yön yli.
– Minäkin ajoin iltapäivällä viideksi Turkuun ja silti olin vasta kolmas. Jälkeenpäin olen miettinyt, että oli se hullua hommaa, kun yö nukuttiin autossa. Minä mahduin nukkumaan hyvin, mutta pidemmät ihmiset nukkuivat välillä jalat ulkona. Niitä sitten jotkut kävi yöllä kutittelemassa, Salonen nauraa.
Aina Turun torilla ollessaan Salonen on pukeutunut Kukko-paitaan.
– Minut tunnetaan kukkopoikana, hän lisää naurahtaen.
Nykyaikana torimyyjien määrä on vähentynyt niin, että tilaa riittää kaikille ilman jonottamistakin. Salonen muistelee, että joskus torilla on ollut parisataa myyjää.
– Mutta nyt on hyvä, jos on keskikesällä 20.
Yksi asia on kuitenkin pysynyt 40 vuotta ennallaan.
– Samat penkit siellä on edelleen. Niille ei ole 40 vuoden aikana tehty mitään.
Turun toriparkkihanke ja uuden torin rakentaminen ovat herättäneet paljon kritiikkiä.
– Paljon negatiivista on kuulunut, mutta minä olen positiivisella mielellä. Kunhan tori saadaan valmiiksi, siitä voi tulla todella hyvä.
Myöskään toriparkin rakennustyöt eivät ole Salosen mukaan häirinneet myyntiä niin paljon kuin julkisuudessa etukäteen pelättiin. Viime vuonna kauppa alkoi käymään äitienpäiväviikolla..
– Meillä on ollut yhden toisen myyjän kanssa yhteinen lehti-ilmoitus, jossa lukee: Tori on auki ja voi hyvin. Meidät löydät Ortodoksikirkon aidan vierestä . Ihmiset ovat lukeneet sitä aika paljon ja ovat tulleet käymään, Salonen kertoo.
Tänä keväänä Salonen ohjasi autonsa kohti Turun toria ensimmäisen kerran viime perjantaina.
– Käyn siellä keskimäärin 4–5 kertaa viikossa. Maanantait pidän tavallisesti taukoa.
Puutarha työllistää ympärivuotisesti Salosen ja hänen Tiia-vaimonsa. Sesonkiaikana pariskunnan avuksi otetaan kausityöntekijöitä. Tänä keväänä heille on tulossa sukulaistyttö auttamaan.
– Kasvihuone on hyvin automatisoitu. Kastelu pelaa. Se helpottaa tosi paljon, mutta on tämä silti raskasta työtä. Aamulla herätään puoli kuuden aikaan ja ehtoolla tehdään välillä pitkäänkin.
Perinteisesti Salosen puutarhan kukkia on myyty Laitilassa K-Supermarketin edustalla. Kukkia ovat olleet myymässä usein abiturientit, joiden koulutyö on päättynyt.
– Heistä on tullut insinöörejä ja lääkäreitä, Salonen sanoo ja hänen äänestään kuultaa ylpeyttä.
Ensimmäinen vuosikymmen viljeltiin vihanneksia, mutta jossain vaiheessa 90-luvulla Tiia-vaimo ehdotti, että Padolla alettaisiin viljellä kukkia.
Kukkien viljely kannatti ja pian kasvihuoneita rakennettiin lisää, joten päätöstä ei ole tarvinnut katua.
– Meillä on sellainen työntekojärjestys, että minä kylvän ja purkitan ja Tiia kouluttaa taimet ja laittaa ne kauniisti esille, Salonen kertoo.
Vaikka kasvukausi tammikuusta syksyyn on puutarhalla kiireistä aikaa, Salonen kertoo olevansa tyytyväinen.
– Vanha kiinalainen sananlasku kuuluu, että jos haluat olla onnellinen, ryhdy puutarhuriksi.
Se pitää Salosen mukaan paikkansa, vaikka välillä voi vähän kiukuttaa ja harmittaa.
– Sitten kun taas näkee omien kättensä jäljen niin se on sen arvoista.
Salosen puutarhan kasvihuoneissa on monipuolinen valikoima erilaisia kukkia. Puutarhurilla on työn puolesta monenlaisia etuja.
– Toukokuun alussa, kun kaikki alkaa kukkimaan, se näyttää hienolta. Ja täällä on niin hyvä tuoksu.
Neljä vuotta sitten, kun Laitilan Sanomat haastatteli silloin 60-vuotiasta Touko Salosta edellisen kerran, tämä paljasti, että kasvihuoneissa soi kukkien iloksi yötäpäivää radio.
– Meillä on radioita edelleenkin ja silloin Eijalle ( Eskola-Buri ) kerroin, että välillä näyttää ihan kuin kukat keinuttelisivat vähän, hän kertoo ja lisää havainnon pitävän yhä paikkaansa.
Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että puutarhan viides vuosikymmen tuo tullessaan sukupolven vaihdoksen.
– Poika ja hänen vaimonsa ovat puutarhureita. Heillä on vakaa aikomus tulla Padolle jatkamaan tätä.
Orvokki kukkii alkukeväästä jouluun asti
Kevään ensimmäinen kukka, orvokki, oli tänä vuonna lämpimän kevään vuoksi aikaisessa. Ensimmäisiä orvokkeja on tullut myyntiin jo huhtikuussa. Myös orvokkien kysyntä on aikaistunut vuosien varrella.
Touko Salonen Salosen puutarhasta kertoo, että niitä laitetaan lasitetuille parvekkeille, joita on etenkin Turussa paljon.
Orvokeista tekee suosittuja myös niiden monipuolinen värivalikoima.
– Meilläkin on yli 30 eriväristä orvokkia.
Orvokki kestää hyvin kylmää, minkä vuoksi sen saa kukoistamaan myös syksyllä.
– Minullakin on kymmenen väriä, viisi pientä ja viisi isoa orvokkia, jotka kylvän niin, että ne ovat elokuun puolessa välissä istutuskuntoisia. Iso orvokki kestää viisi ja pieni seitsemän astetta pakkasta, joten ne voivat kukkia jouluun asti, Salonen kertoo.
Kasvihuoneiden yleistyminen on aikaistuttanut myös hyötykasvien sesonkia.
– Lisäksi ihmiset istuttavat tomaattien ja yrttien taimia kasvihuoneisiin. Aika näyttää, mitä ilmasto tekee ja tuleeko tästä työstä ympärivuotista, hän pohtii.
Säiden muuttuminen mietityttää puutarhuria toisestakin näkökulmasta.
– Viime vuosina on ollut paljon myrskyjä. Olen miettinyt, alkavatkohan ne pian koetella jo kasvihuoneitakin.
Äitienpäivä on yksi kukkien sesonkipäivistä. Salonen suosittelee äidille amppelimansikkaa.
– Siinä on jo valmiina pari mansikkaa, jotka voi saman tien napsia. Ruusut ovat suosittuja ja nykyisin monet ostavat setin kesäkukkia, jotka äiti saa istuttaa. Torilla menee paljon amppelikukkia. Usein lapsilla tai puolisolla on tiedossa kukan saajan lempiväri, jonka perusteella ostokset tehdään.
Tänä keväänä ihmisiä on kehotettu pysymään kotona, jotta koronaviruksen leviämistä saataisiin hidastettua. Salosen mukaan tämä saattaa innostaa ihmisiä hoitamaan puutarhaa.
– Nyt kun tällaista on, ettei saisi missään liikkua eikä tiedetä kauanko tämä kestää niin puutarhanhoito piristää. Panostetaan siihen, että saa siellä pihalla möyritä.
Ja kuten puutarhuri itse aikaisemmin totesi, puutarhan hoito tekee onnelliseksi.