Koronan sairastanut laitilalainen Jari Kiiski: “Kyllä on raju tauti”

0
Jari Kiiski kertoo olevansa jo muutoin hyvässä kunnossa, mutta selkärankareuman oireet pahenivat, koska hän joutui koronaa sairastaessaan lopettamaan siihen syömänsä lääkkeet. Työt hän aikoo aloittaa vapun jälkeen.

Laitilalainen Jari Kiiski , 55, sairastui maaliskuun lopussa koronavirukseen. Alkuun lieväoireinen tauti muuttui lähes päivässä rajummaksi.

– Reilun viikon ajan olin noin 37,5–38,5 asteen kuumeessa, mutta muita oireita ei oikeastaan ollut. Välillä jalkoja kramppasi ja päätä särki. Sitten kun olin kahdeksan, yhdeksän päivää kuumeillut, niin vointi alkoi nopeasti huonontua ja yöllä tuli sellainen kuristava tunne. Soitin heti ambulanssin, hän kertaa taudin kulkua.

Kiiski sanoo kuristavan tunteen olleen niin kauhea, että ei alkanut pohtia, pitäisikö soittaa ambulanssi vai ei.

– Kun sen kokee, niin kyllä tällainen suomalainen perusäijäkin tajuaa, että joku rajumpi tauti nyt on, hän vakuuttaa.

Kiiski kertoo ambulanssihenkilökunnan pukeutuneen kunnon suojavarusteisiin ennen kuin hän pääsi kyytiin.

– Sain lisähappea jo ambulanssissa ja se helpotti oloa. Tyksissä koronadiagnoosi tuli nopeasti ja täytyy kyllä todella kiittää suomalaista sairaanhoitoa tehokkuudesta.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hän vietti kahdeksan päivää eristyksissä koronaosastolla. Tehohoitoa hän ei tarvinnut.

– Henkilökunta kävi silloin tällöin luonani, mutta heistä ei näkynyt suojavaristeiden alta kuin silmät. Olo oli aika epätodellinen.

Tyksissä Kiiskellä todettiin keuhkokuume, hän sai lisähappea ja antibioottia sekä lääkitystä esimerkiksi keuhkoveritulpan ennaltaehkäisyyn.

– Käsitykseni koronataudista muuttui kyllä oman sairastamisen myötä, Jari Kiiski myöntää.

– Olin ajatellut, ettei tällaisella perusterveellä, liikuntaa harrastavalla keski-ikäisellä, joka ei esimerkiksi koskaan ole tupakoinut, voisi tulla koronatauti rajuna. Kyllä näköjään voi. Hurja tauti se on, ainakin itselläni oli.

Oman kokemuksensa perusteella Jari Kiiski sanookin:

– Jos olet ikäihminen tai kuulut muuten riskiryhmiin, niin nyt kannattaa kyllä välttää kontakteja muihin ihmisiin ja minimoida sairastumisriski. Ja senkin sanon, että jos tupakoit, nyt kannattaa lopettaa.

Kotiin sairaalasta Kiiski pääsi juuri ennen pääsiäistä kiirastorstaina.

– Keuhkokuvien perusteella jotain vaurioita tauti on keuhkoissa tehnyt, mutta aika näyttää, menevätkö ohi. Vointini on kuitenkin nyt ihan hyvä ja lääkärikin oli tyytyväinen keuhkoni kuunneltuaan.

Raju tauti kuitenkin vaatii veronsa.

– Esimerkiksi ensimmäiset päivät sairaalasta tultuani olin todella väsynyt ja liikkumisen jälkeen kroppa väsyi. Painoa lähti kahdeksan kiloa ja se kaikki tuntuu lähteneen lihaksista, hän kauhistelee.

Tänään maanantaina Kiiski arvioi vointinsa ihan hyväksi, vain vanha selkäsairaus kiukuttelee.

– Liikkuessakin olo on jo aika normaali. Minulla on selkärankareuma ja koska koronaa sairastaessani en voinut niitä lääkkeitä normaaliin tapaan ottaa, niin selkä oireilee nyt ikävästi. Mutta kyllä sekin tässä kuntoon saadaan.

Kiisken vaimo on ammatiltaan sairaanhoitaja ja hän vetäytyi kotikaranteeniin miehensä sairastuttua.

– Vaimolla ei ole ollut oireita ja hänelle tehty koronatesti oli negatiivinen. Mutta kyllä hän on voinut sairastaa taudin oireettomana.

Kiisken kunto on kohentunut nopeasti ja hänen suunnitelmissaan on palata hierojan työhönsä vapun jälkeen.

– Lääkärit korostivat sitä, että kun taudin sairastaa ja on eristyksissä muista riittävän varoajan, ei sen jälkeen enää tartuta muita. Mutta kyllä taudin koettuani yleisestikin korostan hyvää hygieniaa ja varotoimia, hän sanoo.

Laitilan alueella ei ole maanantaihin mennessä varmistettu uusia koronatartuntoja, vaan lukema on pysynyt kaksi viikkoa seitsemässä varmistetussa tapauksessa.