Koronavirusepidemia sulkee ravintoloiden ovet lauantaina – Laitilalaisravintoloissa panostetaan noutoruokaan ja kotiinkuljetukseen

0
Vainio LKV:n myyntineuvottelija Mari Sainio ja harjoittelija Samu Raula nauttivat lounasta työpaikalla. – Ahoska tuo ruoan tänne töihin lämpölaatikossa, ja homma toimii todella kätevästi, Mari Sainio kehuu.

Laitilalaisravintoloista osa on jo siirtynyt tarjoamaan pelkästään noutoruokaa, mutta osa pitää ovensa auki perjantaihin asti.Lähes kaikki ravintolat jatkavatnoutoruuan myymistä sulkuajan yli. Monesta ravintolasta kerrotaan, että kotiinkuljetusten suosio on koronavirusepidemian myötä kasvanut.

Shell Helmisimpukka Laitilassa siirryttiin tarjoamaan pelkästään mukaan myytäviä annoksia tiistaina. Shell Simpukasta saa ruokaa ympäri vuorokauden. Päivisin tarjolla on lounasannoksia sekä ala carte -lista. Iltaisin ala carte -lista ja öisin supistetumpi ruokalista.

Muutos on aiheuttanut asiakkaiden keskuudessa jonkin verran ihmetystä, mutta Anu Toivonen Shell Helmisimpukasta kertoo, että pääosin muutos on otettu vastaan hyvin.

– Aika hyvin ihmiset ovat olleet tietoisia tästä, hän kertoo.

Poukanvillessä lounasravintolat olivat viimeisen kerran auki viime perjantaina. Maanantaista asti tarjolla on ollut pelkästään ulosmyytävää ruokaa. Ruokailutilat Poukanvillessä ovat pelkästään henkilökunnan käytössä. Poukanvillestä voi ostaa annoksia lämpimänä, mutta aulassa on myös kylmähylly, josta on mahdollisuus ostaa mukaan ruokia useammallekin päivälle.

Poukanvillestä on ollut jo aikaisemmin mahdollista ostaa ruokaa kotiinkuljetuksella, mutta Sauli Jokinen Poukanvillestä kertoo, että kysyntä on koronavirusepidemian vuoksi tuplaantunut.

– Se työllistää meitä tällä hetkellä aika paljon, hän sanoo.

Palvelusta ovat kiinnostuneita myös nuoremmat asiakkaat.

Torstaista alkaen Poukanvillen ruokaa on ollut myynnissä myös Laitilan K-Supermarketissa. Jokisella on pitkä historia vähittäiskaupan alalta, mikä on edesauttanut yhteistyötä kaupan kanssa.

– Tällä viikolla alkaa ruuan irtomyynti ja ensi viikosta alkaen tarjolla on myös kuluttajapakkauksia, hän lisää.

Tiihosen kahviloissa sekä Laitilassa että Raumalla on siirrytty pelkkään ulosmyyntiin maanantaista alkaen. Kahvilayrittäjä Olli Tiihonen kertoo, että noudettaville tuotteille on riittänyt kysyntää. Poikkeuksellinen tilanne on poikinut paikallista yhteistyötä.

– Viime viikolla soitin Vuoriahon Johannalle. Ehdotin, että jos he toisivat lounaita kahvilaan myyntiin. Silloin saisi lounasta ja jälkiruokaa samasta paikasta, Tiihonen kertoo.

Ahoskan lounasravintola on ollut kiinni ensimmäisen kerran maanantaina. Yksittäispakattuja lounaita on voinut ostaa mukaan Tiihosen kahvilasta. Mukaan myytävien lounaiden kysyntää on vaikea arvioida, mutta Johanna Vuoriaho Ahoskalta kertoo, että lounaita on tähän mennessä myyty hyvin.

– Lisäksi kuljetamme lounaspaketteja yrityksiin. Näiden tilauksia on tullut huomattavasti enemmän, Vuoriaho kertoo.

Hän tosin arvelee, että koronavirusepidemian aiheuttamat lomautukset saattavat jossain vaiheessa näkyä myös yrityksiin menevien tilausten määrässä.

Ravintoloiden sulkeminen sai Ravintola Kukonkulman laajentamaan palveluitaan. Ravintola on auki normaalisti ja kaikkia listalla olevian annoksia on mahdollisuus ostaa mukaan. Lisäksi ravintolasta voi nykyään tilata myös kotiinkuljetuksen.

Sedo Olat Kukonkulmasta kertoo, että kotiinkuljetus on herättänyt asiakkaissa kiinnostusta.

Tällä hetkellä Laitilan Kievarissa suurin osa ruuista myydään mukaan. Markku Mäki-Jouppilan mukaan 95 prosenttia myynnistä tulee noudettavasta ruuasta.

– Jos joku haluaa jäädä syömään, hän voi mennä omassa rauhassaan syömään sivummalle yksin tai omassa seurueessaan, mutta senkin mahdollisuuden käyttö on ollut hyvin vähäistä, Mäki-Jouppila kertoo.

Mäki-Jouppilan mukaan epävarmuus vaivaa monia ravintolayrittäjiä. Kukaan ei tiedä tällä hetkellä, kauanko ravintolat joutuvat olemaan kiinni ja toisaalta alan yrittäjiä vaivaa epätietoisuus siitä, millaista tukea ahdinkoon joutuneet yritykset saavat. Hänen mukaansa tiedot tarjolla olevasta tukipaketista ovat muuttuneet moneen kertaan sen jälkeen, kun päätös sulkea ravintolat tuli julkisuuteen.

– Toki tätä ymmärretään, koska tilanne on tullut kaikille niin yllättäen, mutta tuntuu oudolta, että tieto muuttuu matkan varrella. Yrittäjällä on muutakin tekemistä tällaisessa kriisissä kuin koko ajan muuttaa anomuksia, Mäki-Jouppila huomauttaa.

Asetus, joka sulkee ravintolat, astuu voimaan perjantaina. Mäki-Jouppila uskoo, että ravintolat saavat silloin tietää lisää tukipaketista.

Hotelli-ravintoloille koronavirusepidemia ei olisi voinut tulla pahempaan aikaan. Alkuvuosi on sekä ruoka- että seurusteluravintoloille yleensä hiljaista aikaa, jota kompensoidaan kevään kuluessa ja kesällä.

– Tämä tuli pahaan hetkeen useimmille. Selkeä tuki on tarpeen.

Mäki-Jouppilan yritys on kokenut 1990-luvun laman ja 2008 finanssikriisin.

– Tämä on nyt meidän kohdallamme kolmas. Tässä on ongelmana se, että tämä on kaikkialla uusi asia, eikä sitä voida hallita, hän toteaa.

Lounasravintola Wilhelmiina ja Waltterin lounasravintolassa on mahdollisuus ruokailla viimeisen kerranperjantaina. Sen jälkeen ravintola siirtyy tarjoamaan pelkästään noutoruokaa.

Lisäksi ruokaa on mahdollisuus tilata kotiinkuljetuksella.

– Meillä on ollut kuljetustoimintaa jo 20 vuoden ajan eli niin kauan kuin olemme tätä ravintolaa pitäneet. Meidän ei ole tarvinnut mitään hankintoja tehdä sitä varten, Anne Ketoniemi Wilhelmiinasta ja Waltterista kertoo.

Ketoniemen mukaan kiinnostus kotiinkuljetusta kohtaan on kasvanut, ja ruokaa tilataan sekä kotiin että työpaikoille.

Kinon taloon maaliskuun 19. päivä avannut buffet-lounasta tarjoava Nostalgia Cafe on suljettu 27.3. Natalia Erik kertoo, että ravintola on alustavan tiedon mukaan suljettu toukokuun loppuun asti. Erik myöntää, että koronavirusepidemia tuli vasta-avanneelle ravintolalle todella huonoon saumaan.

– Toivottavasti saamme ravintolan toukokuun jälkeen auki.