Kotipellon Puutarha toi versot suomalaispöytiin

0
Kotipellon Puutarhan kasvihuoneessa kasvaa toistasataa erilaista syötävää lajiketta.

Asko Tanhuanpää

Mynämäellä toimivan Kotipellon Puutarhan Mimis-tuotteet – versot ja syötävät kukat olivat kovassa nosteessa, kun koronavirus iski kyntensä Suomeen. Markkinoista suuri osa kuihtui viennin tyrehdyttyä ja ravintoloiden pistettyä ovensa kiinni.

Puutarhan yrittäjäperheen jäsen ja yrityksen myynnistä sekä markkinoinnista vastaava Niko Honkanen jaksaa kuitenkin uskoa, että uusi huomen tuo mukanaan myös uuden nousun.

– Niin vienti kuin ravintolamyyntikin ovat nyt käytännössä täysin jäissä, mistä syystä meidän on ollut pakko lähteä etsimään uusia väyliä Mimis-tuotteiden myyntiin. S- ja K-ketjujen myymälöiden lisäksi Mynämäellä kasvatettuja tuotteita saa muun muassa verkkokaupasta ja tietysti myös puutarhan omasta tilamyymälästä, Honkanen selvittää.

– Mimis-tuotteet ovat niin ravintola-alalla kuin tavallisten kuluttajien keskuudessa suuressa suosiossa. Kaikki versot ja kukat poimitaan ja pakataan käsityönä, mistä syystä rasioissa on aina vain sadon paras osa. Kasvu tapahtuu puhtaassa suomalaisessa turpeessa, vesi tulee läheiseltä harjulta ja käytetty energia on sataprosenttisesti uusiutuvaa, painottaa Honkanen.

Tänään noin 30 ihmistä ympärivuotisesti työllistävän Kotipellon Puutarhan juuret ovat vuodessa 1997, jolloin Niko Honkasen Sanna -vaimon vanhemmat Pirjo ja Tapio Mönkkönen aloittivat kasvihuonekurkun viljelyn Nousiaisissa. Reilu kymmenen vuotta sitten alkoi erikoissalaattien viljely ja versot sekä syötävät kukat tulivat mukaan viime vuosikymmenen alussa.

Nykyisiin tiloihin kasitien varteen Puutarha siirtyi viime vuoden lopulla.

– Tällä hetkellä meidän tuotteitamme myydään Hangosta käsivarteen ja vientiä on kahdeksaan maahan. Parhaimmillaan eri lajikkeita löytyy jopa 150.

– Kunhan pääsemme taas normaaliin päivärytmiin alkaa panostus omaan tilausravintolaan, jota isännöi Uudestakaupungista lähtöisin oleva keittiömestari Pasi Kuronen . Luvassa on niin erilaisia kokkikursseja kuin huippukokkivierailuitakin, itsekin kokiksi kouluttautunut Niko Honkanen lupaa.