Kuntorasteilla mahdollisuus liikkumiseen myös poikkeusaikana – Kukkosuunnistusta ei tänä vuonna järjestetä

0
Arkistokuva: Veijo Viitanen

Jyskeen suunnistusjaosto tarjoaa mahdollisuuden nauttia liikunnan riemusta myös epidemiarajoitusten aikana. Suunnistajat vievät parin viikon välein uudet rastit maastoon. Liikkujat voivat tulostaa kartan itselleen Jyskeen suunnistusjaoston verkkosivuilta. Suunnistuspaikalla on karttalaatikko, josta löytyy pieni määrä karttoja. Karttalaatikko on paikoillaan 10 päivää torstaista seuraavan viikon sunnuntaihin, jonka jälkeen laatikon paikka vaihtuu. Rastipisteet jätetään maastoon pidemmälle kesään ja niiden poistamisesta ilmoitetaan jaoston sivulla loppukesällä.

– Omatoimirastit voi kiertää yksin tai perheen kanssa. Rastipisteet on merkitty valko-oranssein rastilipuin. Ajanottoa ei ole, Jyskeen suunnistusjaosto tiedottaa.

Kaikki rastit kiertämällä reitin pituus on alueesta riippuen 4,5–6 kilometriä, mutta jokainen voi kiertää juuri itselleen sopivan määrän rasteja haluamassaan järjestyksessä, jolloin matkan pituus on kiinni omasta halusta.

Ensimmäiset rastit sijaitsevat Kaikun majan kartalla, Myllykoskentie 136 osoitteessa, Suontakana 23.4. Seuraavaksi rastit ovat Totojärvellä 7.5. ja lähtöpaikka löytyy osoitteesta Torrentie 53.

Omatoimirastien karttamaksu on vapaaehtoinen. Sen voi suorittaa suunnistusseuran tilille kartasta löytyvällä tilinumerolla.

Omatoiminen suunnistaminen onnistuu jo nyt. Tulejärven luontopolun lähtöpaikalla on karttalaatikko, josta löytyy karttoja alueelle vietyjen rastien etsimiseksi. Samainen kartta löytyy Laitilan Jyskeen etusivulta laitilanjyske.sporttisaitti.com/

– Mikäli toukokuun lopussa ei normaalien rastien järjestäminen ole sallittua, jatkamme omatoimirastien järjestämistä. Tiedotamme asioista Laitilan Jyskeen suunnistusjaoston sivuilla ja uudet omatoimirastit ja myöhemmin normaalien kuntorastien pitopaikat näkyvät myös Laitilan Sanomien urheilukalenterissa, Jyskeen suunnistusjaosto tiedottaa.

Jyskeen perinteisesti järjestämä Kukkosuunnistus on päätetty jättää tällä kertaa pitämättä.

– Kyseessä on ilmeisesti toinen kerta, kun rastit jäävät pitämättä sen jälkeen, kun ensimmäiset Kukko-suunnistukset vuonna 1972 pidettiin.

Samoin tänä vuonna jää väliin maailman suurin suunnistustapahtuma, Jukolan viesti, kun Napapiiri-Jukola siirrettiin vuodella eteenpäin. Tämä siirto tarkoittaa täällä paikallisesti sitä, että Mynämäessä järjestettävä Jukola siirtyy vuoteen 2022.

– Jukola tapahtumana on äärimmäisen hieno. Siellä ovat maailman huiput ja harrasteporukat samojen rastien etsinnässä. Valtavan suunnistusjoukon ja hienojen järjestelyiden myötä kyse on upeasta tapahtumasta. Oletko koskaan miettinyt, että se olisi tapahtumana koettava? Nyt se on mahdollista. Tee päätös työ- tai kaveriporukkasi kanssa ja laita tähtäimeksi Lukkari-Jukola 2022. Nyt on hyvin aikaa opetella suunnistamisen taitoa tulevan kahden vuoden aikana niin, että tuon tavoitteen toteutuminen olisi mahdollista.

Suunnistusjaosto valmistautuu kuntorastiviikkoon ja puulaakiviestiin

Jyskeen suunnistusjaosto toivoo, että poikkeusolot päättyvät kesällä, jotta tapahtumien normaali järjestäminen on mahdollista.

– Kuntorastiviikko ja puulaakiviestit ovat todennäköisesti jo perinnettä. Laitilan osuus kuntorastiviikolla on 23.7. Rastikausi päättyy Kaurjärven rantasaunalla 17.9.

Jaoston mukaan puulaakiviestissä on ollut mukava tunnelma, kun sinne osallistuneet kaveri- ja työporukat ovat kisailleet enemmän tai vähemmän vakavasti paremmuudestaan.

– Osallistujien keskuudessa on ollut mukana henkilöitä, joita ei ole välttämättä muuten monesti rasteilla näkynyt. Sekin on osaltaan elävöittänyt tapahtumaa, kun sekä nappisuorituksia, että virheleimauksia on sattunut osittain tuurin, kiireen tai kokemattomuuden vuoksi.

Tänä vuonna viestit pidetään 13.8 Killankallion kartalla Kauliossa. Tapahtumassa kisataan kolmen viestinviejän voimin lyhyillä osuuksilla.

Kuntosuunnistus “sitten kun”

– Kun normaalien rastien järjestäminen on mahdollista, pääsee rasteille lähtemään 17–18.30 välisenä aikana.

– Kartat ovat valmiiksi painettuja.

– Ajanotto tapahtuu Emit-korttien avulla. Radat on mahdollista kiertää myös ilman ajanottoa.

– Kartoista peritään pieni maksu, alle 16-vuotiaat pääsevät osallistumaan ilmaiseksi. Osallistumismaksun voi suorittaa myös Smartum-, Tykyliikunta- tai kulttuuriseteleillä. Tarkempia tietoja maksamisesta löytyy suunnistusjaoston sivuilta. Samalta sivulta löytyvät myös tulokset ja tarkemmat tiedot tapahtumapaikoista.