Ylilääkäri: Laitilan alueen varmistetut koronatapaukset ovat olleet jäljitettävissä hyvin

0
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Internet-sivuille on koottu kattava koronapaketti, josta käy ilmi esimerkiksi varmistetut kuntakohtaiset tautitapaukset (oikea laita).

Ylilääkärin mukaan kaikki altistuneet ovat tiedossa ja heidät on tavoitettu. Tartunnat ovat peräisin kahdesta matkakohteesta.

Laitilan vt. ylilääkäri Janne Ketola vahvisti tänään maanantaina, että Laitilan seudulla on kaikkiaan seitsemän varmistettua covid-19 -tautitapausta. Taudin aiheuttaa koronavirus.

Maailman terveysjärjestö WHO määritteli 11.3. koronan laajenneen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tänään iltapäivällä Suomessa oli vahvistettu 2 176 tartuntaa.

Ketolan käyttämä määritelmä ”Laitilan alueella” on tarkkaan harkittu. Kaikki sairastuneet eivät siis välttämättä ole laitilalaisia.

– Sairastuneista puhuttaessa on tärkeää muistaa yksilönsuoja. Mitä tahansa tietoja emme voi julkisuuteen antaa, koska tässä on kyseessä hyvin pieni ihmisjoukko, vt. ylilääkäri muistuttaa.

Samasta syystä hän ei esimerkiksi paljasta sitä, onko joku näistä seitsemästä Laitilan alueella sairastuneesta tarvinnut oireisiinsa sairaalahoitoa.

– Suurin osa sairastaa taudin lieväoireisena, ja pääosalla näistä seitsemästä tauti myös ollut sellainen, hän kertoo.

Laitilan alueen varmistetut koronatapaukset ovat olleet jäljitettävissä hyvin, Ketola kertoo.

– Näyttää siltä, että sairastumisten taustalla on kaksi eri matkakohdetta eli tauti on saatu joko matkakohteesta tai välillisesti esimerkiksi matkalla olleelta henkilöltä.

Laitilassa todettiin ensimmäinen koronatartunta 12.3. ja pian julkisuudessakin kerrottiin, että Laitilassa on kolme vahvistettua koronatartuntaa. Nyt sairastuneita on tullut neljä lisää. Viimeinen tartunta vahvistui tänään maanantaina 6.4.

Sairastumisten taustalla on siis kaksi tartuntalinjaa, joista kumpikin juontaa juurensa ulkomailta saatuun tartuntaan. Laitilassa on tehty salapoliisityötä kaikkien altistuneiden löytämiseksi.

– Näyttää siltä, että kaikki altistuneet henkilöt on saatu selvitettyä ja myös tavoitettua.

Ketola sanoo, että karanteeniin ei ole aihetta, jos altistuksesta on jo useampi viikko aikaa eikä mitään oireita ole. Ne, joilla tauti on todettu ja ne, joiden altistumisesta on alle pari viikkoa aikaa, ovat karanteenissa.

– Yleinen toimintamalli on se, että ne henkilöt testataan, joiden tiedetään altistuneen eli olleen esimerkiksi lähikontaktissa sairastuneiden kanssa. Karanteeniin ei ole tarvetta, jos testi on negatiivinen.

Laitilassa kaikki covid-19-testit tehdään muusta toiminnasta eristetyssä tilassa terveyskeskuksen kellarikerroksessa.

– Laitilassa on valmius myös hoitaa koronavirukseen sairastuneita, joiden oireet vaativat sairaalahoitoa. Tapauskohtaisesti arvioimme tilanteen, ja mahdollisesti tarvittava tehohoito tapahtuu Tyksissä, Laitilan vt. ylilääkäri Janne Ketola kertoo.

Yleisesti ottaen Ketola kehuu laitilalaisten ymmärtäneen, millaisissa oloissa nyt eletään.

– Laitilassa infektiopäivystys ei ole ylikuormittunut, vaan ihmiset ovat ottaneet meihin päin yhteyttä, kun tarvetta on ollut. Ja laitilalaiset ovat myös hyvin noudattaneet ohjetta olla aina ensin yhteydessä puhelimitse.

Ketola korostaa, että on tärkeää niin Laitilassa kuin koko maassa noudattaa koronatilanteeseen liittyviä yleisiä ohjeita ja suosituksia.

Keskellä koronakriisiä Laitilassa on myös vaihtunut ylilääkäri. Virkaa hoitanut Irene Päärni irtisanoutui maaliskuussa, ja viime viikolla ylilääkärin tehtävät otti hoitoonsa Laitilassa jo pidempään työskennellyt terveyskeskuslääkäri Janne Ketola.