Laitilan Sanomia on tehty jo kuukausi etänä – Lehti ilmestyy normaalisti poikkeusoloissakin

0
Myyntineuvottelija Meri Nordberg on asiakkaisiin yhteydessä kotoaan.

Laitilan Sanomien 90-vuotisjuhlavuodesta tuli lehden pitkäaikaisen historian yksi poikkeuksellisimmista. Lehteä on tehty maaliskuun puolivälistä lähtien etänä. Kolme toimittajaa ja kaksi myyntineuvottelijaa ovat työskennelleet koronaepidemian vuoksi kohta kuukauden kotona.

Haastattelut ja myyntityö tehdään koronaepidemian aikana pääsääntöisesti puhelimitse tai sähköpostilla. Paikan päällä tehtävät haastattelut hoidetaan turvavälien päästä.

Kaksi kertaa viikossa ilmestyvän lehden lisäksi toimitus päivittää uutisia lehden verkkosivuille. Laitilan Sanomat otti nettisivuillaan viime vuoden lopussa käyttöön maksumuurin, mutta koronaan liittyvien aiheiden osalta terveyteen ja taudin leviämiseen liittyvät jutut ovat verkossa enimmäkseen vapaasti luettavissa.

Toimisto Vihtorinkadulla on turvallisuussyistä toistaiseksi kiinni, ja asiakaspalvelu hoidetaan puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.

Lehden tuloista ison osan muodostavat ilmoitukset, joita on nyt poikkeusoloissa normaalia vähemmän. Lehdessä on käyty yt-neuvottelut, joiden tuloksena toimitus työskentelee vajaalla miehityksellä. Osa henkilökunnasta on lomautettuna.

Paikallisen tiedon tarve on koronan aikana entisestään kasvanut, ja niin paperi- ja digilehdelle kuin myös verkkouutisille on kysyntää. Tapahtumia ei toistaiseksi järjestetä, mutta lehden sisällössä painottuvat nyt muut aiheet.

Koronaan liittyviä uutisia on viimeisen kuukauden sisällä julkaistu monesta eri näkökulmasta, mutta lehdessä on myös monia muita aiheita, kuten tavallisestikin.

Lehti haluaa jakaa tänä ikävänä aikana myös positiivisia asioita, kuten vinkkejä hyvistä retkipaikoista tai mieltä ilahduttavista hyväntekeväisyystempauksista. Juttuideoita voi lähettää osoitteeseen toimitus@laitilansanomat.fi tai WhatsAppiin numeroon 050 4758787.

Tilajaapalvelu toimii numerossa 02 7702626. Ilmoitusten vastaanotto ja yhdistysten tiedottamiseen liittyvät asiat hoituvat soittamalla numeroon 02 5888 907 kello 9–12 välisenä aikana.

Kommentti: Lähiuutinen on paikallista palvelua

Nettijuttujen julkaiseminen maksumuurin takana on yleinen käytäntö tilattavissa sanomalehdissä. Aiheesta on käyty erityisesti nyt kriisin aikana niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Laajempaa julkisuutta aihe sai pääsiäisen aikana, kun Haapavesi-lehden päätoimittaja Katariina Anttila julkaisi avoimen kirjeen Keravan kaupungin toimialajohtaja Anu Laitilalle . Hän on liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan vaimo.

Laitila kommentoi Facebookissa uutislinkkiä, joka koski paikallisen suodatintehtaan M-Filterin valmistamia hygieniamaskeja. Hän pyysi kaveriaan jakamaan maksumuurin takana olleen jutun jotain muuta kautta. Eli toisin sanoen hän halusi kiertää laissa määrättyä tekijänoikeutta.

Päätoimittaja muistutti toimialajohtajaa, että myös paikallislehti ja sen verkkouutiset ovat paikallista palvelua ja tärkeä osa paikallista elinkeinotoimintaa : Anu hyvä, ehkä seuraat puolisosi ja tämän työkavereitten eli Suomen hallituksen kannanottoja ja tiedät, että yksi tärkeä viesti viime päivinä on ollut kehotus käyttää paikallisia palveluita, jotta talouskriisi ei syvenisi, päätoimittaja kirjoitti.

Ymmärrän täysin kollegani harmistuksen. Laitilan Sanomissa ja muissa paikallislehdissä tehdään ainutlaatuista sisältöä, umpipaikallisia juttuja, joita ei julkaista missään muussa mediassa. Elämme paitsi ilmoitustuloista myös tilausmaksuista.

Ilman niitä lehtemme ei olisi ilmestynyt 90 vuotta, ei kriisin aikana, eikä normaalioloissa. Sota-aikana vuonna 1943 Laitilan Plarin ilmestyminen oli hetkellisesti uhattuna paperipulan takia.

Nyt eletään 2020-lukua ja lehti ilmestyy niin paperille painettuna kuin digilehtenäkin. Ilmestymispäivien tiistain ja perjantain lisäksi uutisia voi lukea myös muina päivinä verkossa.

Myönnetään, että maksumuuri kuulostaa sanana aika tympeältä. Olen kuitenkin ilahtunut siitä, että suurin osa journalismin kuluttajista ymmärtää, että minkä tahansa palvelun pyörittäminen missä tahansa yrityksessä ilmaiseksi on mahdotonta.

Parasta palautetta, jota olen viime kuukausina saanut tilaajaltamme oli lehden kuvaaminen kaveriksi.

Tiettyä turvallisuuden tunnetta tässä kaoottisessa maailmassa luo, kun tuttu ja läheinen paikallislehti ilmestyy keittiön pöydälle aamukahviseuraksi tai olohuoneen sohvalle koteihimme, jossa vietämme nyt aikaa enemmän kuin ehkä koskaan.

Korona varjostaa tätä kevättä, mutta tutut haastateltavat, lukijoiden räpsäys-kuvat ja WhatsApp-viestit kertovat, että elämä jatkuu.

Päätoimittaja Eija Eskola-Buri