Lapsiperhe vaihtoi Dubain Untamalan idylliin

0
Jarno Elo ja Tiina Kontra sekä lapset Eden, Aleksandra ja Jason nauttivat puhtaasta ilmasta ja rennosta maaseutumiljööstä.

Vuosi sitten tähän aikaan Tiina Kontran ja Jarno Elon perhe vietti kiireistä lapsiperhearkea pilvenpiirtäjien keskellä hektisessä ja voimakkaasti kasvavassa miljoonakaupunki Dubaissa.

Tornitalot ja vilkasliikenteiset kauppakadut ovat vaihtuneet Untamalan rauhalliseen kyläraittiin ja sen varrella sijaitsevaan punaiseen kaksikerroksiseen maalaistaloon.

Dokumentti- ja markkinointivideoita työkseen kuvaava Jarno Elo ei ole palannut vielä pysyvästi lapsuuden maisemiin. Hänellä on yksiö Dubaissa, mutta koronan vuoksi työt ovat nyt pysähdyksissä. Laitilan Sanomien lukijoita Elo on ilahduttanut jo kouluajoista pilapiirroksillaan.

Untamalaan pariskuntaa veti puoleensa Jarno Elon lapsuudenkoti, jota on asuttu ennenkin kahden sukupolven voimin. Ratkaisu saman katon alla asumisesta on väliaikainen.

Tilaa kyllä olisi kahdellekin perheelle, mutta Jarno ja Tiina arvelevat, että pidemmän päälle mummolassa asuminen ei ehkä olisi paras ratkaisu kummallekaan sukupolvelle.

Tiina ja Jarno kehuvat vuolaasti kumpikin lastensa isovanhempia, Raija ja Teuvo Eloa , jotka ovat auttaneet perhettä monin tavoin uuteen elämänvaiheeseen sopeutumisessa. He ovat ottaneet perheen vastaan lämpimästi ja ovat heti valmiina, kun apua tarvitaan.

– Heidän ansiostaan olen pystynyt keskittymään hyvin töihini, sanoo omaa yritystään, Viestintätoimisto Valoa luotsaava Tiina Kontra.

– Kiitos on kyllä nyt tosiaan paikallaan, myötäilee Jarno Elo vaimoaan.

Lapset Jason , 5, sekä kesällä kaksi vuotta täyttävät kaksoset Eden ja Aleksandra viihtyvät mummolassa, mutta myös Laitilassa toimiva Nappulajoen päiväkoti on lapsille mieluinen paikka.

– Olemme kyllä mielettömän onnekkaita, kun lapsilla on täällä niin hyvä hoitopaikka, Elot sanovat.

– Jengi ihmettelee, että miksi te sieltä Dubaista tulette Untamalaan. Miksi ei? Täällä on luonto, mutta myös Kasitie lähellä ja hyvät palvelut, Jarno perustelee.

– Olen itsekin kotoisin maalta ja tunnen ja tiedän, että tämä on oikea paikka elää, Juvalta Mikkelin läheltä kotoisin oleva Tiina kuvailee.

Kokemusta pariskunnalla on myös Helsingissä asumisesta, mutta Jarno tunnustaa, että sinne hän ei takaisin kaipaa.

Dubaissa kymmenen vuotta asunut pariskunta kypsytteli elämänmuutosta ja palaamista koti-Suomeen, ja päätti lopulta tehdä sen vaiheittain.

Tiina muutti lasten kanssa miehensä kotikonnuille jo alkuvuonna. Silloin ei vielä ollut tietoa koronaviruksen rajuista vaikutuksista.

Jarnon piipahdus Suomeen muuttui suunniteltua pidemmäksi koronaepidemian vuoksi, mutta hän ei valita, vaikka työt loppuivat kuin seinään. Työkseen paljon matkustava miehen arki on muuttunut täysin, ja nyt hän viettää aikaansa toistaiseksi koti-isänä ja metsähommissa.

– Parhaillaan työn alla on pihasaunan remontti.

Tiina toivoo, että se valmistuisi juhannukseksi, mutta Jarno arvelee, että se lämpiää jo sitä ennen.

– Tekemistä pitää olla. En ole aikoihin ollut täällä maalis-huhtikuussa, ja täytyy sanoa, että onhan tämä ihan mahtavaa, Jarno suitsuttaa ja myöntää, että ei ikävöi etelän kuumia sääoloja.

Yrityksen pyörittäminen hieman arvelutti Tiinaa etukäteen, kun hoidettavana on kolme lasta ja mies tekee töitä Dubaissa. Nyt koronan takia myös Jarno on lähellä ja tiiviisti mukana lasten elämässä.

Aikaisemmin he ovat viettäneet pitkiä aikoja kesällä Laitilassa, joten Tiinallekin kaupunki on tullut tutuksi. Nyt paikkakunta on avautunut uudella tavalla työn kautta ja verkosto on laajentunut.

Viisivuotiaalle Jasonille mummolassa asuminen on luksusta. Sähkömopoilu Dubai Marinan boulevardilla on vaihtunut Untamalan metsiin.

– Olen oppinut täällä uusia taitoja, reipas nuori mies sanoo.

Entäs sitten suomalainen ruoka?

– Hyvin kelpaa, hän kehuu mummolan tarjoiluja.

Jos häneltä kysytään, mitä tehdään ruuaksi vastaus on: makaronilaatikkoa ja lettuja.

Maaseudun rauha ja mutkaton arki riittävät toistaiseksi Jarnolle ja Tiinalle, mutta jos seikkailuvietti iskee, he hyppäävät moottoripyörän selkään. Toistaiseksi ja erityisesti nyt korona-aikana oma pihapiiri ja naapurin lampaat ovat tarjonneet riittävästi virikkeitä.

Tiina Kontra:

Koti on… nyt Suomessa.

Perheen kanssa… on mukava puuhailla ulkona kevätsäässä.

Suomessa parasta… on perusturvallisuus, puhdas ilma ja luonto, vuodenaikojen vaihtelu.

Untamalan kylässä… arvostan perinteiden vaalimista.

Tulevaisuudelta toivon… onnellista perhearkea, mielenkiintoisia työtehtäviä, terveyttä ja mielenrauhaa.

Jarno Elo:

Koti on… missä perhe on.

Perheen kanssa… koti on.

Suomessa parasta… luonto ja sää.

Untamalan kylässä… on hyvä pössis.

Tulevaisuudelta toivon… enemmän aikaa perheen kanssa.