Moni yritys on kriisissä koronapandemian vuoksi

0
Yrittäjäpariskunta Merja ja Jarmo Friberg luotsaavat yhdessä vuonna 2002 perustettua Finnbrodea, jonka erityisosaamista on tekstiileihin tehtävät brodeeraus- ja painotyöt.

Viime viikolla yrittäjä Jarmo Friberg avautui firmansa ahdingosta sekä yrityksen Internet-sivulla että sosiaalisessa mediassa. Syynä oli se, että Fribergin ja hänen Merja -vaimonsa luotsaama brodeeraus- ja painopalveluja tuottava Finnbrode oli ajautunut koronapandemian vuoksi vaikeuksiin.

– Viime viikon perjantaina oli kyllä synkät fiilikset ja mieli tosi maissa. Tilaukset loppuivat kuin seinään, uusia tilauksia ei tullut ja sisällä olleita tilauksia vedettiin takaisin. Näytti aika toivottomalta, Jarmo Friberg myöntää.

Tilanteesta ja tunnelmistaan hän kertoo avautuneensa myös kasvokkain parille paikalliselle yrittäjälle – ja saaneensa heiltä sekä henkistä että konkreettista tukea.

– Käytiin tilannetta yhdessä läpi ja sain valtavasti tsemppausta. Sitten nämä yrittäjät marssivat meidän liikkeeseen ja ilmoittivat ostavansa ison kasan tuotteita. Kyse oli siis enemmän puhtaasta auttamisesta ja tsemppaamisesta kuin heidän akuutista tarpeestaan, Friberg hämmästelee kiitollisena saamaansa apua.

Friberg päätyi kirjoittamaan firmansa koronakriisin kurjistamasta tilanteesta julkisen päivityksen ja vetosi ihmisiin, jotta vallitseva pysähtyneisyys ei kaataisi yrityksiä.

– Moni on sanonut meillekin, että palataan tilauksiin, kunhan tämä koronakriisi on ohi. Mutta tosiasia on, että meitä ei ole koronakriisin jälkeen, jos meiltä kaikki työt loppuvat. Kohdistimme avunpyynnön niille, joiden taloutta koronakriisi ei horjuta niin vakavasti.

Yrittäjä kertoo halunneensa tuoda konkreettisesti esiin sen, että ilman ihmisten tukea heidän perheyrityksensä toiminta loppuu. Haastattelua tehdään puhelimitse, mutta Jarmo Fribergin äänestä aistii selvästi niin yllättyneisyyden kuin liikutuksenkin, kun hän sanoo:

– Meille kuuluu nyt paljon parempaa kuin viikko sitten. Ihmisten auttamishalu on todella tehnyt vaikutuksen. Yksittäiset ihmiset ovat tehneet esimerkiksi 10–15 kappaleen paita- tai lippalakkitilauksia ja firmat ovat tilanneet isompiakin eriä.

Edelleen yrityksen tilanne on hyvin haavoittuva, Friberg myöntää. Mutta yrittäjän mieli on ihmisten tuen vuoksi selvästi toiveikkaampi.

– On ollut hienoa kokea yhteisöllisyyttä ja saada tukea. Tosiasia on, että meidän kanssa samassa tilanteessa on myös moni muu laitilalaisyritys ja ilman ihmisten apua me emme tämän koronakriisin yli selviä.

Finnbrode on perustettu vuonna 2002 ja se työllistää kaksi ihmistä eli yrittäjäpariskunnan. Friberg tietää, että kaikkiin firmoihin koronatilanne ei iske niin kovaa tai ollenkaan – osalla yrityksistä menee jopa niin hyvin, että ne palkkaavat lisää henkilökuntaa.

– Pienissä yrityksissä kyse on juuri usein siitä, että yksi tai muutama ihminen saa firmasta elantonsa. Ei sellaisilla yrityksillä ole isoja taloudellisia puskureita, joten koronaviruksen kaltaiset kriisit näkyvät nopeasti. Mekin toimimme suhdanneherkällä alalla eli taloudellisesti tiukkoina aikoina meidän työt vähenee nopeasti, hän toteaa.

Yrittäjäpariskunta herätteleekin laajempaakin yhteisöllisyyttä.

– Tämä kriisi selvästi on vahvistanut yhteisöllisyyden tunnetta ja enemmänkin voisi olla sellaista toinen toistensa auttamista.