Munax nostaa tuottajahintaa – Taustalla munien lisääntynyt kulutus ja toisaalta rehun hinnan nouseminen

0
Kananmunia voi värjätä luonnonmukaisesti esimerkiksi teellä tai kurkumalla.

Koronavirusepidemia on osoittanut sen, miten tärkeitä ovat maaseudun yrittäjät ja se, miten he tekevät töitä kotimaisen ruokatuotannon eteen. Epidemia on laittanut maatalousyrittäjät ahtaalle muun muassa rehun hinnan nousun vuoksi. Rehun hinta on noussut tuotekohtaisesti noin 30–70 prosenttia.

Munax tiedottaa nostavansa tuottajahintaa.

– Meille Munaxille on aina tuottajat olleet tärkeässä asemassa, olemmehan me omistajat itsekin tuottajia. Nyt koronan aikana haluamme nostaa esille niitä, jotka varmistat niin arjessa kuin poikkeustilanteessa kotimaisen ruuan saatavuuden. Koronan tuoma lisääntynyt kulutus mahdollistaa, että voimme nyt nostaa tuottajahintaa. Nostimme kananmunan tuottajahintaa virikehäkki- ja lattiatuotannossa. Neljästä tuotantotavasta nämä edustavat 90 prosenttia. Toinen tärkeä syy on koronasta johtuva rehun hinnan nousu ja haluamme kompensoida siitä syntyviä kustannuksia tuottajillemme, kertoo Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka .

Pääsiäinen vietetään nyt kotona


Pääsiäinen näkyy myös mynämäkeläisen kanalanpitäjä Janne Laaksosen arjessa. Hän on jo kolmannen polven kanatilanpitäjä. Työpäivät ovat aina pääsiäisen aikaan olleet kiireiset.

– Leikkisästi sanomme, että munat viedään näin pääsiäisen aikaan suoraan pesästä. Meillä tilalla on satsattu eläinten hyvinvointiin. Olemme ylpeitä, kun voimme tuottaa maailman parhaita munia lähialueen viljasta, ekologisesti modernia tekniikkaa hyväksikäyttäen. Näissä munissa maistuu kanojen hyvinvointi ja puhtaat suomalaiset maut, kertoo Laaksonen.

Pääsiäinen on kananmunan yksi suurimmista sesongeista. Tämä edullinen, suomalainen raaka-aine esiintyy pääsiäispöydissä niin lisukkeina, leivonnaisissa kuin koristeinakin.

Kananmunan kulutus on noussut koronan vaikutuksesta. Kananmunaa on riittänyt toistaiseksi hyvin ja näyttää, että pääsiäisenä osa tuotantomuodoista voi tilapäisesti loppua, mutta kananmunaa pitäisi riittää jokaiselle.

– Tuoreet munat kannattaa herkutella sellaisenaan, ja nauttia vaikka pääsiäisen väreissä. Munan voi värjätä luonnonmukaisesti esimerkiksi paprikajauheella, kurkumalla tai vihreällä teellä, tietää Laaksonen.