Osaa kaupungin työntekijöistä uhkaa lomautus

0
Arkistokuva

Korvaavaa työtä ei löytyne kaikille, joilta työt ovat vähentyneet tai loppuneet. Erityisesti koronakriisi vaikuttaa varhaiskasvatuksessa ja ruokahuollossa työskentelevien tilanteeseen.

Laitilan kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina päivitettiin paikallista koronatilannetta. Kokouksessa kävi ilmi, että osa kaupungin henkilöstöstä saattaa joutua lomautetuksi. Syynä on se, että kaikille työntekijöille ei löytyne korvaavaa työtä tilalle, kun omat työt ovat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi loppuneet tai vähentyneet.

Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja ruokahuollossa työt ovat vähentyneet koronakriisin aikana dramaattisesti, kun hoitolapset ja koululaiset ovat pääosin kotona.

Laitilan kaupungissa on parhaillaan käynnissä yhteistoimintaneuvottelut. Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen kuvasi tilannetta haastavaksi.

– Mehän emme tiedä, mitä tässä tapahtuu, esimerkiksi jos vaikkapa päiväkodit aukeavatkin heinäkuussa. Nyt joudumme tekemään valistuneita arvauksia siitä, mikä olisi järkevin tapa toimia yt-menettelyssä ja yritämme löytää pehmeitä ratkaisuja.

Luukkonen myös kiitteli puheenvuoronsa aikana kaupungin henkilöstöä, jonka hän kehui suoriutuneen työstään kriisioloissa esimerkillisesti. Hän toivoi myös kaikkien laitilalaisten suhtautuvan tilanteeseen vastuullisesti, jotta Laitilassa koronatartuntojen määrä ei lisääntyisi.

Korona lyö melkoisen iskun myös Laitilan kaupungin talouteen, joka on ennätysheikoissa kantimissa, mikäli viime vuosien tilinpäätöslukemia katsoo. Laitilan tilikauden tulos oli miinuksella vuonna 2017 noin 700 000 euroa, vuonna 2018 noin miljoona euroa ja viime vuonna peräti 2,7 miljoonaa euroa.

– Kuntaliiton ennusteen mukaan Laitilan verotulot laskevat tänä vuonna 2,3 miljoonaa euroa. Tätä on luvattu valtionosuuksina kompensoida, mutta kova lukema tämä on, sanoi vt. talous- ja hallintojohtaja Atte Hyvärinen .