Pääkirjoitus: Avautuvatko koulut?

0

Koulujen lähiopetus on korvattu etäopetuksessa jo yli kuukauden ajan eikä vielä ole tietoa, voidaanko kouluja avata enää tänä keväänä.

Maaliskuussa valtioneuvosto päätti sulkea koulut 13.5. asti. Opetusministeri Li Anderssonin (Helsingin Sanomat 16.4.) mukaan päätös koulujen mahdollisesta avaamisesta pyritään tekemään vappuun mennessä, jotta kouluille jää aikaa varautua.

Andersson kertoi Helsingin Sanomille , että koulut saattaisivat avata ovensa porrastetusti siten, että nuorimmat koululaiset aloittaisivat lähiopetuksen ensimmäisenä. Etenkin vanhempien oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden osalta on siis mahdollista, että etäopetus jatkuu lukukauden loppuun asti.

Valtioneuvoston asettamilla rajoituksilla, kuten koulujen sulkemisella, on ollut vaikutusta koronaviruksen leviämiseen. Tämä on kääntänyt julkista keskustelua siihen, milloin rajoituksista voitaisiin luopua. Vastakkain ovat huoli koronaviruksen leviämisestä ja sekä huoli taloudesta ja eristäytymisen aiheuttamista sosiaalisista ongelmista.

Painetta rajausten purkamiselle olisi, mutta toisaalta epidemian huippua ei asiantuntijoiden mielestä ole vielä saavutettu. Päätös ei tule olemaan helppo ja varmaa on, että jälkikäteen löytyy viisautta enemmän kuin nykyhetkessä.

Samaan aikaan, kun aikuiset yrittävät sopeutua muuttuneisiin oloihin niin työelämässä kuin vapaallakin, lapset elävät lapsuuttaan. Laitilan perheneuvolan psykologi Hanna Alanissi neuvoo puhumaan epidemiasta lapsille avoimesti, mutta turhalta huolestumiselta suojellen ja ikätaso huomioiden ( sivu 8 ).

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi