Pääkirjoitus: Talouden alamäki

0

Kunnissa on saatu viime vuoden tilinpäätökset tehtyä. Laitila teki roimasti tappiota, mutta Pyhäranta pääsi selvästi plussalle.

Laitilan kyykkäys ei ole poikkeus kuntakentällä. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reinan mukaan jo ennen koronaepidemian puhkeamista kuntatalous yleisesti oli kriisissä.

Pyhärannassa viime vuoden terveydenhuoltomenot jäivät odotettua pienemmiksi, mikä nosti kunnan tuloksen hyväksi. Myös Laitila pysyi erikoissairaanhoidon budjetissaan hyvin. Kunnissa kuitenkin tiedostetaan, että iso lasku on tulossa, sillä jo muutamien ihmisten vakava sairastuminen näkyy pienten kuntien tuloksessa.

Kuluvalle vuodelle laaditussa budjetissa pysyminen ei näytä yhdessäkään kunnassa todennäköiseltä. Kuntaliiton kyselyn mukaan koronaepidemia heikentää kuntien taloutta minimissään 1,5 miljardilla eurolla. Suomen suurimpien kuntien talousjohtajien näkemysten pohjalta tehty arvio on hyvin epävarma, koska kukaan ei tiedä, miten pitkän ja syvän haavan korona kuntien talouteen aiheuttaa.

Kuntien terveydenhoitokulut tulevat kasvamaan. Väestön vanheneminen lisää sairastumisen todennäköisyyttä. Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan yli 65-vuotiaita on Laitilassa 24,2 prosenttia ja Pyhärannassa 28,6 prosenttia väestöstä.

Kuluvana vuonna kuntien yhteisöverotulot laskevat, kun korona heikentää monen yrityksen tulevaisuuden näkymiä. Myös kunnallisverotulot pienenevät, kun kuntalaisten palkkatulot pienenevät lomautusten takia. Yhtälö on kestämätön, tulot vähenevät ja menot kasvavat.

Tästä kuitenkin selvitään. Kunta ei voi tehdä konkurssia. Kunnat tarvitsevat valtion apua. Nähtäväksi jää, millainen lama kunnille tulee ylitettäväksi.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi