Pääsiäisherkut eivät lopu – Ruuan verkkokauppa kasvanut räjähdysmäisesti

0
Ari Arvonen nouti maanantaiaamuna verkossa tilaamansa ruokaostokset Laitilan K-Supermarketista. Karoliina Knaapi toimitti ruuat autolle.

K-Supermarket Laitilassa poikkeusolojen arki on solahtanut uomiinsa. Kauppias Raimo Saarinen odottaa hyvää pääsiäismyyntiä.

– Ensin oli kova hamstraus ja sitten hiljaisempaa. Nyt ihmiset ovat alkaneet jälleen liikkua ja käyvät pari kertaa viikossa ostamassa isomman erän tavaraa. Tämä on laitilalaisten tolkullinen tapa käsitellä asioita.

Pääsiäistuotteet on tilattu jo kauan ennen koronaa, joten niiden saatavuudessa ei ole ongelmaa. Pääsiäisen herkut eivät pääse loppumaan. Pakastelammasta on jo myyty, ja tällä viikolla on tuorelihan vuoro.

Eniten poikkeusolot ovat vaikuttaneet verkkokauppaan. Viime viikosta lähtien ostoksia on kerätty 65 tilauksen päivätahtia. Niistä noin 15 kappaletta on toimitettu kotiovelle asti. Kotiin toimitetaan maanantaista perjantaihin.

– Verkkokauppa räjähti ihan tappiinsa. Enempää emme pystyisi tällä henkilökuntamäärällä toimittamaan. Onneksi ehdin palkata neljä ihmistä lisää, ja ostokset on saatu kerättyä. Kun tänään tilaa, on mahdollista huomenna saada tavarat.

K-Supermarket Laitilassa on pyritty miehittämään kassoja niin paljon, ettei tulisi jonoja ja ruuhkia. Saarisen mukaan aamupäivät ovat sen ansiosta riskiryhmille kaikkien parasta aikaa ostoksille.

– Ovet avataan seitsemältä, mutta silloin ei tuoretavarat ole vielä tulleet. Tuoretta leipää alkaa saada kahdeksan jälkeen. Aamulla ja aamupäivällä pystyy hyvin pitämään pitkät välimatkat toisiin asiakkaisiin.

Viime torstaina alkoi yhteistyö hyvinvointikeskus Poukanvillen lounasravintolan kanssa. Lounasannosten take away -myynti kaupasta on lähtenyt hyvin käyntiin.

– Autamme toinen toisiamme, ja sillä tavalla säilytämme työpaikkoja. Yhteen hiileen puhaltaminen on ainoa tapa toimia tässä tilanteessa, kauppias Saarinen painottaa.

Koronakriisi on hänen mukaansa auttanut näkemään kotimaisen tuotannon arvon.

– Suomessa tuotettu ruoka on ollut aliarvostettua. Nyt ihmiset hoksaavat, kuinka todella tärkeää se on poikkeusoloissa.

Kevään sesonki on alkamassa, ja K-Supermarket Laitilaan odotetaan kotimaisia vihanneksia. Varhaisperunat ovat aina tulleet omasta pitäjästä.

– Se on lähiruokaa parhaimmillaan. Lasken kuitenkin kaiken Suomessa tuotetun olevan meille suomalaisille lähituotantoa.

Saarinen käyttää suomalaisia vihanneksia ja marjoja tarjoavia tukkuja.

– Joskus hain pakettiautolla suoraan tiloilta, mutta nykyään määrät ovat niin isoja, ettei siitä tulisi enää mitään.

Päivittäistavarakauppa on osa elintarvikeketjua, ja sen henkilöstö lasketaan poikkeusolojen kriittisten alojen työntekijöihin. Raimo Saarinen kertoo alussa tulleen peljästyksen.

– Varsinkin kun alkoi se tolkuton hamstraus. Nyt tilanteeseen ovat jo tottuneet niin työntekijät kuin asiakkaat.

Hän muistuttaa, että kaupassa on aina totuttu noudattamaan varovaisuutta jokakeväisten kausi-influenssien aikanakin.

– Nyt on vakavammasta kysymys, ja olemme lisänneet infoa hygienian merkityksestä. Meillä on aina kumihanskat kädessä, kun teemme töitä.