Palkkeessa valmistetaan tuhansia suojamaskeja kaupungin vanhuspalveluiden työntekijöille

0
Jaana Ruoho ja Helen Täll tarkastavat suojamaskeja, Nadja Rantala (takana) puolestaan leikkaa suojiin ommeltavia kuminauhoja oikeanpituisiksi pätkiksi.

Laitilan Palkkeessa on ryhdytty viime viikolla ompelemaan puuvillaisia suojamaskeja lähinnä kaupungin vanhuspalveluissa työskentelevien käyttöön.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila nosti esiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina, että Varsinais-Suomenkin sairaanhoitopiirissä suojavarusteista on ollut pulaa.

– Vielä viime valtuuston aikaan [16.3.] meillä oli käsitys, että suojavarusteita riittää, mutta sen jälkeen on selvinnyt, ettei varautuminen olekaan ollut niin hyvä kuin luultiin.

Palkkeessa suojamaskeja on nyt valmistunut toista tuhatta, mutta työtä riittää edelleen.

– Meillä on tarkoituksena valmistaa reilut 8 000 suojamaskia, kertoo työstä vastaava ohjaaja Sonja Laine Palkkeen käsityöosastolta.

Osa maskeista valmistuu Työelämän monipalvelukeskus Palkkeen tiloissa, osa tekee niitä etätöinä kotoa käsin.

– Parhaimpina päivinä maskeja on ollut valmistamassa lähes 20 työntekijää.

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut, että esimerkiksi vanhusten kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisyksiköissä työskentelevien tulisi käyttää hengityssuojainta koronavirusepidemian aikana.

Laine kertoo, että kankaiset suojaimet on tarkoitettu niille, jotka toimivat terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa. Puuvillakankaisetkaan hengityssuojaimet eivät ole ikuisia, vaikka niitä kovissa lämpötiloissa voikin pestä.

Palkkeessa suojamaskeja on tekemässä myös kaupungin työntekijöitä, joilta omat työt ovat koronakriisin vuoksi loppuneet tai vähentyneet. Yksi heistä on varhaiskasvatuksen erityisopettaja Jaana Ruoho , jonka omat työt ovat nyt vähentyneet selvästi.

– Olen ollut tämän viikon alusta täällä Palkkeessa valmistamassa näitä maskeja. Sitä ennen osallistuin rinkiin, joka soitteli laitilalaisille yli 70-vuotiaille ikäihmisille ja kyseli heidän kuulumisiaan, hän kertoo.

Ruoho tekee välillä myös edelleen omia töitään. Hän on hyvillään, että poikkeusoloissa korvaavaa työtä on löytynyt.

– Etenkin ikäihmisille soittaminen tuntui todella mielekkäältä, kun siinä heti kuuli, miten hyvillään moni soitosta oli.