Poikkeukselliset säät ja ajat mahdollistivat poikkeuksellisen aikaisen mökkikevään– Viikonloppu mökillä tuntuu pieneltä lomalta

0
Teemu Lainio ja Tiina Airio poikiensa Paavon ja Lassin (oik.) kanssa mökkisaaren tuulisissa maisemissa.

Ihodelaiset Tiina Airio ja Teemu Lainio sekä pojat Paavo , 12, ja Lassi , 9, aloittivat tänä vuonna mökkeilyn poikkeuksellisen aikaisin. Koronarajoitusten takia maaliskuun lumiloma Levillä vaihtui Pyhärannan Santtion edustalla sijaitsevan Vohdenluodon saarimaisemiin.

– Silloin kotikoulukin siirtyi mökille, Tiina Airio kertoo.

Perhe on ollut mökillä myös viikonloppuisin, koska Paavon jääkiekkoon ja Lassin jalkapalloon ja breakdanceen tuli pakollinen tauko.

– Ennen harrastukset ovat menneet mökin edelle. Jääkiekkoa ja jalkapalloa on kolme kertaa viikossa plus pelit päälle. Aika paljon ne sitoo normiarjessa.

Lämmin kevät mahdollisti mökille menon.

– Nyt ei ollut jäätalvea oikein lainkaan. Ei me muuten oltaisi näin aikaisin menty. Kelirikkoaikaan mökille ei uskalla kävellä jäätä pitkin eikä pääse veneelläkään.

Airio ja Lainio ostivat vuonna 2012 mökin, tai oikeastaan isolla tontilla oli useampia pieniä mökkejä.

– Perikunnalla oli ollut tontilla useita omia soppeja, ja meidän perhe ei mahtunut niistä mihinkään, joten jo alun alkaen oli selvää, että rakennamme uuden mökin.

Mökkitontti hankittiin tarkoituksella läheltä kotia.

– Arki-iltanakin voi lähteä mökille saunaan ja uimaan. Ja on kätevä tehdä remonttijuttuja, kun voi vain käydä maalaamassa jonkin osan ja sitten jättää sen kuivumaan.

Tiina Airio on myös huomannut, että lähellä oleva mökki on toimiva kolmannestakin syystä.

– Aina unohtuu kotiin jotain.

Perhe viettää mökillä usein suuren osan kesälomastaan.

– Olemme pitäneet miehen kanssa vähän ristikkäin kesälomaa, ja käyneet sieltä käsin töissä, joten pojat ovat saaneet viettää kesälomaa mökillä.

Nelisen vuotta sitten rakennettu uusi mökki on varustettu ilmalämpöpumpulla ja takalla, joten mökillä tarkenee. Saareen tulevat sähkö, vesi ja kunnallinen viemäri.

– Mökillä ollaan paljon ulkona, ja nyt on ollut mukavan lämpimät kelit.

Perheen äiti kertoo, että pojat viihtyvät mökillä ihan hyvin. Jääkiekkoilijalle löytyy lämimispaikka ja jalkapalloilijalle maali. Pojilla on saaressa myös mönkijä ja pikkutraktori.

– Miehen veljen mökki on samassa saaressa, ja meidän vanhempi poika on ollut siellä puutöissä tosi paljon. Lapset tykkäävät myös kalastaa.

Tänä keväänä mökillä on haravoitu ja aloitettu saunaremontti.

– Siellä riittää aina tekemistä. Vanhan saunan runko pysyy, mutta muuten teemme koko saunan uusiksi.

Mökillä arki unohtuu.

– Siellä ollaan oman perheen kesken. Tykkäämme touhuta ja tehdä paljon, joten meille sopii, että on tietynlainen työleiri odottamassa, hän naurahtaa.

Talviturkki on heitetty jo aikoja sitten.

– Pojat yllättävänkin pitkään lekottelevat vedessä. Itselleni kastautuminen on se juttu, Tiina Airio kertoo.

Vohdenluoto on perheelle tärkeä paikka.

– Haluamme kaikki sinne mennä. Jo viikonloppu mökillä tuntuu pieneltä lomalta.