“Pyrin tekemään tätä koko sydämelläni” – Pyhärannan Ilopilleri toimii kolmen yhdistyksen hallituksessa

0
Kolmen yhdistyksen hallituksessa istuva Sanna Siivonen kokee yhdistystoiminnan antavan hänelle jotain omaa. Perheen kuopus Elli, 1,5, pitää kovasti palapeleistä.

Ihoden Seutuyhdistyksen ja Ihoden koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja sekä Pyhärannan MLL:n sihteeri Sanna Siivonen lukee ilmiantajansa Minna Roosin kirjoittamaa ilmiantoa.

– Olen hämmentynyt, vaikka jotain tällaista on kyllä sanottu kasvotustenkin, hän sanoo luettuaan ilmiannon loppuun asti.

Siivosella on neljä lasta, joista nuorin, Elli , on 2-vuotias. Hän ollut kotona lasten kanssa kymmenisen vuotta. Esikoinen, Eetu , on nyt 9-vuotias, toinen lapsista, Ella , on 7 ja kolmas, Essi , on 4 vuotta.

Yhdistystoiminta tuo vastapainoa kotielämälle.

– Se on jotain, mikä on minun omaani.

Osaltaan yhdistystoiminta kiinnosti myös, koska sen kautta voi pitää yllä työelämässä vaadittavia taitoja.

Pienillä lapsilla on taito pitää vanhempansa kiireisinä. Siksi on pakko kysyä, miten Siivosella riittää aika yhdistystoimintaan?

– Teen sitä silloin, kun lapset leikkivät, nukkuvat, näkevät kavereitaan ja käyvät kerhoissa. Teen tätä lähes kaikkina vuorokauden tunteina. Kyllä täällä on paketoitu erinäisiä leivonnaisia myyjäisiin kello 00–01 yöllä.

Perheen arkea helpottaa se, että lasten harrastuksissa he ovat suosineet paikallista tarjontaa.

– Koululaiset kulkevat omatoimisesti harjoituksiin koululle, hän kertoo.

Ihoden Seutuyhdistys perustettiin, jotta kylälle saataisiin leikkipuisto.

– Äitien kesken keskusteltiin siitä, että olisi hienoa, jos kylällä olisi jokin muukin leikkipaikka kuin koulun piha. Koulun pihaa ei oikein voi käyttää kouluaikana ja nyt sitä käyttävät myös päiväkodin lapset.

Leikkipuistosta käytiin keskusteluja myös kunnan kanssa, josta annettiin selvä viesti: Hanke ei etenisi ilman yhdistystä.

Uutislehti Ankkuriin laitettiin ilmoitus ja järjestettiin keskustelutilaisuus. Ihoden Seutuyhdistys päätettiin perustaa ja perustamiskokouksessa Siivosta esitettiin puheenjohtajaksi. Hän on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2016 lähtien.

Asiat lähtivät rullaamaan. Leikkipuisto on lukuisten talkootuntien ja rahoitushakemusten jälkeen lähes valmis. Puiston avajaisia on tarkoitus viettää sitten, kun niiden järjestäminen on mahdollista.

Puiston laidalle rakennetaan myöhemmin rakennus, jonka yhteyteen on tulossa käymälä. Seutuyhdistyksellä on edelleen takaraivossaan myös leikkipuiston oheen suunniteltu senioripuisto, mutta sen toteuttamista on tarkoitus miettiä sitten, kun leikkipuisto on saatu valmiiksi.

Kun Pyhärantaan perustettiin hiljattain Kaikkien Yhteinen Pyhäranta -yhdistys, Siivonen kiinnostui jälleen ja halusi osallistua perustamiskokoukseen.

– Silloin isäntä sanoi, että sinä et sitten liity mihinkään hallitukseen etkä ota mitään asioita hoitaaksesi. Sanoin, että en ota, haluaisin vain mennä kuuntelemaan.

No miten meni?

– En saanut enkä ottanut mitään tehtäviä hoitaakseni, Siivonen nauraa.

Siivonen kertoo pitävänsä kovasti tapahtumien järjestämisestä. Hän kokee sekä yhdistyksen sisäisen toiminnan että yhdistysten välisen yhteistyön hyvin antoisaksi. Vaikka aktiivinen yhdistyselämä ottaa paljon, se vaikuttaa antavan enemmän.

– Ainakin olen saanut ystäviä ja kiirettä, jälkimmäistä ehkä jossain määrin liiankin kanssa. Kyllä minä tästä nautin. Pyrin tekemään sitä koko sydämelläni. Innostun hyvin helposti.

Siivonen pohtii jo sitä, miten aktiivinen yhdistyselämä, perhe ja tulevaisuudessa siintävä paluu työelämään yhdistetään toisiinsa.

– Mietin sitä, miten aika siinä kohtaa riittää vai onko niin, että se ei vain riitä. En kyllä haluaisi, että yhdistystoiminta omalta osaltani hiipuu, Siivonen pohtii.

Laitilan Sanomat haastattelee 95-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Laitilan, Pyhärannan ja Kodisjoen ilopillereitä eli ihmisiä, jotka tuovat ympärilleen iloa. Ilmianna tuntemasi Ilopilleri osoitteeseen toimitus@laitilansanomat.fi

“Maailman positiivisin ihminen, jolla on suuri sydän”

Sanna on maailman positiivisin ihminen. Hän ei keksi pahaa sanottavaa edes lehtimyyjistä tai ulkomaalaisista kaupustelijoista kotiovella. Sannalla on suuri sydän, jossa tilaa riittää, kaikille eritoten lapsille.

Sanna antaa kaiken aikansa muille. Hänen ainut huono puolensa on ettei osaa sanoa ei. Sanna on kunnan aktiivisin yhdistystoiminnan harrastaja, ja toimiessaan hän ajaa kaikkien kuntalaisten asioita. Hän toimii yhdistyksissä puheenjohtajana, sihteerinä ja jäsenenä pyyteettömästi, aktiivisesti ja viimeiseen asti.

Jos Sanna ei olisi näin aktiivinen toimija, Pyhärannassa olisi huomattavasti vähemmän tapahtumia. Sanna toimii esimerkiksi Ihoden Seutuyhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistyksen suurin ponnistus on Ihoden toimintapuisto.

Sanna on myös meidän naapuri ja uusi hyvä ystävä. Sanna on toiminnallaan ja ihmisenä ansainnut ilopilleri tittelin.

Minna Roos