Täst kulmast: Mitä työkaverisi tekivät tänään?

0

Etätyöntekijät jakavat kokemuksiaan työelämän ja lastenhoidon yhdistämisestä sosiaalisessa mediassa. Suosituimmissa ketjuissa pyydetään kertomaan, mitä lapset ovat tehneet, mutta nimittämään lapsia tekstissä työkavereiksi. Kirjasin itsekin ylös tähänastiset kokemukseni.

Olen jo kohta viisi viikkoa saanut jakaa etätyötoimistoni kahden nuoremman kollegan kanssa. Työvuorojen alkamisessa oli etenkin aluksi vaihtelevuutta ja valitettavaa suunnitelmallisuuden puutetta. Omat ajatukseni siitä, että aloittaisin työt ennen kuin työkaverini heräävät, jäivät monena aamuna haaveeksi.

Varhaisessa vuorossa on lisäkseni yleensä vähintään toinen työkavereistani. Aamuvirkulla työtoverilla on heti aamusta jotain mielen päällä ja joudumme pitämään nopean pystypalaverin muun muassa sopivasta työvaatetuksesta ja vessassakäyntivuoroista. Usein kesken tämän palaverin myös toinen nuorempi kollega havahtuu ja myös hänellä on heti aamusta tarjolla uusia ideoita muun muassa aamiaistilaisuuden tarjoilupuolesta.

Aamiaisen jälkeen nuoret kollegat osallistuvat videon välityksellä tarjottavaan perehdytyskoulutukseen, minkä aikana ehdin tehdä omia töitäni. Videokoulutuksen päätyttyä kollegoillani on herännyt lukuisia kysymyksiä, joista merkittävän suuri osa tosin koskee yrityksen virkistystoimintaa. Kiitän heitä ideoista ja kehotan palaamaan omien töidensä äärelle, minkä he toisinaan tekevätkin.

Nykyisessä etätoimituksessa joudun aikaisempaa useammin puuttumaan kollegojeni välisiin erimielisyyksiin. Useamman kerran päivässä joudun huomauttamaan jommalle kummalle työkaverilleni siitä, ettei ole sopivaa maata toisen työkaverin päällä tai repiä tämän kädestä työvälineitä. Satunnaisia fyysisisiä yhteenottojakin on jouduttu kirjaamaan ylös. Toistaiseksi nämä on kuitenkin saatu hoidettua yrityksen sisäisellä sovittelumenetelmällä eikä isompia vahinkojakaan ole vielä sattunut.

Yhtenä päivänä toinen työkaverini tuli viereeni huutamaan nuoremmalle kollegalleen, että tämän musiikillinen projekti häiritsee hänen kirjallisia töitään. Oma työni keskeytyi, kun yritin saada toimistomme desibelimäärää jollain tavalla siedettävälle tasolle.

Myöhemmin jouduin vielä neuvomaan työyhteisömme nuorinta jäsentä toimistotarvikkeisiin kuuluvan liiman käytössä ja huomauttamaan, että sen hierominen kasvoihin on vastoin työpaikkamme turvallisuusohjeita.

Lounaan jälkeen kollegojeni työlistalla on koko joukko ulkotöitä, joihin liittyy muun muassa läheisen maaston tutkiminen polkupyörien avulla tai pienimuotoiset maansiirtotyöt kerrostalomme etupihalla. Näiden projektien vetovastuu on kuitenkin etätoimistomme toisella esimiehellä, joten minulle jää pidempi hetki paneutua omien töideni eteenpäinviemiseen.

Tämän lisäksi olen havainnut alkuillan olevan oivallinen aika keskittymistä vaativien projektieni eteenpäin viemiseen.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja, joka tietää olevansa onnekas voidessaan tehdä etätöitä ja pitää sen turvin lapset kotoa.