Turun pääpoliisiaseman tutkintaan on tullut suurehko määrä petosrikoksia – petokset ovat tapahtuneet kasvokkain tehdyssä kaupanteossa

0
Arkistokuva

Turun poliisin tutkittavana on petoksia, joissa tuotteen myyjä ja ostaja ovat tehneet kauppaa kasvokkain. Ostaja on ilmoittanut myyjälle maksavansa tuotteen käyttäen matkapuhelimeensa ladattua maksusovellusta, mutta rahat eivät ole siirtyneet tilille.

Ostaja on syöttänyt maksusovellukseen myyjän tilitiedot sekä kauppasumman ja esittänyt sitten myyjälle puhelimen näytöltä niin sanotun kuitin maksun siirtymisestä myyjän tilille. Tämän jälkeen kaupan olllut tavara on vaihtanut omistajaansa. Myyjät ovat valitettavasti huomanneet jälkeenpäin, että heidän tilille ei ole siirtynyt yhtään rahaa.

Suurimmassa osassa kaupoista kaupankohteena on ollut matkapuhelin. Petoksella on saatu haltuun myös tietokoneita, sormuksia, televisio, arvokas kello ja merkkilaukku. Kaupan kohteiden myynti hinta on vaihdellut 85–3000 euron välillä.

Poliisi kehottaa verovaisuuteen kaupanteossa. Poliisi muistuttaa, että ostajan on varmistuttava sitä, että kaupan kohde on juurikin se, mitä hän on ostamassa. Myyjän on puolestaan varmistuttava siitä, että maksettu rahasuoritus tosiasiallisesti siirtyy myyjän tilille.

– Kaupanteossa kannattaa miettiä myös muutamaa muuta kysymystä omassa mielessään. Esimerkiksi onko myyjä tai ostaja luotettava, onko myyjällä tai ostajalla kova kiire saada kauppa tehtyä jollain verukkeella tai onko kaupan kohteen hinta niin alhainen, että tuote voisi olla varastettu tai kyseessä olisi huijaus.

Poliisin mukaan yleisesti ottaen kasvokkain tapahtunut kaupankäynti on ollut luotettava tapa saada tuote ja maksu heti itselleen, mutta nyt tällaisessä kaupankäynnissä kannattaa olla tarkkana.