Unelmien työssä saa tehdä kaikkea – Suomen nuorin kunnanjohtaja on kotoisin Laitilasta

0
Laitilalainen Tatu Ujula valittiin hevospitäjän johtajaksi. Ujulan kanssa kuvassa Anni Heikkilä ja Ypäjän Arska. Kuva: Eeva Lehtonen

– Minut on otettu lämpimästi vastaan. Ihmiset ovat tulleet juttelemaan. Vastaanotto on ollut oikein hyvä naapureista alkaen. On tullut kodikas olo enkä ole tuntenut itseäni ulkopuoliseksi, kertoo Ypäjän vastavalittu laitilalaislähtöinen kunnanjohtaja Tatu Ujula .

Ujula kertoo, että ensivaikutelma Ypäjästä on ollut positiivinen. Hän ei ollut vieraillut paikkakunnalla ennen haastatteluaan, mutta paikkakunnan maine hevospitäjänä oli tuttu.

Hevosharrastuksen pariin Ujula ei ole vielä tähän mennessä eksynyt, mutta myöntää, että kotipaikkakunnan hyvät harrastusmahdollisuudet houkuttelevat kokeilemaan.

– Täällä on puitteet kunnossa. Voisin kokeilla, hän sanoo.

Laitila on Ujulalle edelleen rakas kotikaupunki.

– Laitilaan jäävät perhesuhteet. Tulen käymään Laitilassa säännöllisesti jatkossa, vaikka asuinpaikka vaihtuukin. Ei se unohdu.

Työt alkoivat huhtikuun alussa. Koronavirusepidemia ei tarjonnut kovin pehmeää laskeutumista uuteen työhön. Ujulan mukaan koronatartuntoja ei ole Kanta-Hämeessä toistaiseksi todettu kovin laajalti. Epidemia näkyy kuitenkin koulujen etäopetuksena, tehostettuna siivoamisena sekä etätyön lisääntymisenä myös kunnantalolla.

Etäopetukseen siirtyminen tehtiin Suomessa käytännössä muutamassa päivässä ja tuloksena on moninainen kirjo erilaisia etäopetusratkaisuja.

– Olen sivistystoimen henkilöstön kanssa ottanut esille, että kunhan löydämme aikaa ja oikean henkilön, pitäisi järjestää koulutusta etäopetuksen järjestämiseen. Jos tällaisia tilanteita tulee vastaisuudessakin niin olisi hyvä, jos olisi perusvalmiudet käyttää ohjelmia.

Hän toivoo, että kriisin myötä tehty digiloikka suomalaisessa työelämässä havahduttaisi siihen, että maalle muutto on sittenkin mahdollista.

– Nyt kun ihmiset ovat tehneet puolipakolla etätöitä kriisin aikana ja huomannut, että tämähän toimiikin hyvin. He voisivat tulla tänne maaseudulle tekemään etätöitä, Ujula pohtii..

26-vuotias Ujula on Suomen nuorin kunnanjohtaja. Tästä syystä hänen haastattelujaan on viime viikkojen aikana luettu valtakunnallisistakin lehdistä. Nuori kunnanjohtaja kertoo, että nuoruus tuo mainosarvoa ja hän uskoo saavansa sitä kautta mielipiteitään julki.

Pienen paikkakunnan johtoon valitulla Ujulalla on vahva näkemys maaseutujen merkityksestä tulevaisuudessa. Hän ei usko kaupungistumisen vääjäämättömään etenemiseen tai maaseutujen tyhjenemiseen. Ujulan mukaan ilmiö on osaltaan median ruokkima.

– Nyt tämän kriisin myötä on huomattu, että kaupunkeihin voi liittyä tällainen ongelma. Esimerkiksi Ypäjä on paikka, johon tämänkaltainen ongelma ei samalla tavalla pure kuin Helsinkiin.

– Tähän asti on veikattu, että kohta kaikki asuu kaupungeissa ja ja maalle jää kaksi ihmistä pirtteihinsä, mutta nyt huomataankin maaseudun arvo, Ujula lisää.

Julkisuudessa on keskusteltu myös paljon kiinteistöjen arvon alenemisesta maaseudulla. Ujula muistuttaa, että arvon alenemisesta huolimatta maaseudulla saa monta kiinteistöä maaseudulla samalla hinnalla, joka menee yksiön tai kaksion hankkimiseen Helsingissä.

– Vaikka arvo tippuisikin maaseudulla, pääkaupunkiseudulla joutuu silti laittamaan enemmän rahaa kiinni asuntoon eikä ole mitään takeita, että saako siitä 10 tai 20 vuoden päästä samaa summaa takaisin, hän huomauttaa.

Ujula osti itse rivitaloasunnon muuttaessaan Ypäjälle. Hänen mukaansa samalla rahalla ei olisi välttämättä saanut edes tonttia kasvualueelta.

– Se on aivan hullu tilanne.

Poikkeusoloissakin Ujula haluaa, että kuntalaiset kokevat hänet helposti lähestyttäväksi ja koska kasvotusten tapaamisia suositellaan välttämään, Ujula on perustanut Facebookiin uuden tilin, jota kautta hän toivoo kuntalaisten ottavan yhteyttä.

– Perustin tilin, jotta kuntalaisilla olisi joku konkreettinen väylä tavoittaa kunnanjohtaja nyt kun ei voi paikan päälle suositella tulemaaan.

Hänen tavoitteensa on tulla helposti lähestyttäväksi kunnanjohtajaksi ja luoda kuntapäättämisestä selkeämpi kuva ihmisille.

– Monet ovat vieraantuneet kuntapolitiikasta ja se koetaan vaikeaksi. Haluan, että ihmiset kokevat, että minulle on helppo tulla juttelemaan ja kertoa omat mielipiteensä. Ei tarvitse olla mikään asiantuntija, jotta voisi kertoa oman mielipiteensä.

Ujula on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän on työskennellyt sosiaalijohtajana Kustavissa ja sosiaalityöntekijänä Eurassa ja Raumalla. Lisäksi hän ollut vanhustyössä avustajana sekä nuorten toimittajana Turun Sanomissa ja kolumnistina Laitilan Sanomissa.

Kolumnit saavat jatkoa myös tulevaisuudessa.

– Siihen ei ole muutosta tulossa. Kirjoittaminen on mukavaa vastapainoa.

Monialaisesta kokemuksesta ja koulutuksesta on hyötyä kunnanjohtajan työssä, joka on ollut Ujulan unelma jo kymmenen vuoden ajan.

– Kunnanjohtajan työssä kiehtoo työn monipuolisuus. Tykkään kaikesta: lukuaineista, matematiikasta ja vielä äidinkielestä. Nyt kun olen tehnyt eri alojen töitä, olen huomannut, että haluan tehdä vähän niitä kaikkia tulevaisuudessa.

– Tämä on riittävän haastava työ, koska ikinä ei tule valmista.