Yrityksille tarjolla rahallista tukea, hakumenettely vielä osin epäselvää

0
Laitilan elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä odottaa, että ohjeisiin yritysten tukien hausta saadaan tällä viikolla selvyyttä.

Pirkko Varjo

Monien yritysten kassavirta tyrehtyi koronapandemian seurauksena myös Laitilassa. Yrityksille on luvattu rahallista tukea ja yrittäjät ovat saaneet määräaikaisesti oikeuden saada työttömyyskorvausta. Sitä, milloin rahat kilahtavat tilille ei tiedä vielä kukaan, sillä ohjeet tukien hakemiseen ovat osittain edelleen työn alla ja hakemuksia tulee joka tapauksessa niin paljon, että niiden käsittely ruuhkautuu.

– Toivon, että tämän viikon aikana saisimme julkaistua ohjeet yksinyrittäjille luvatun 2000 euron hakumenettelystä, Laitilan elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä sanoo. 

Koronan takia vaikeuksiin joutuneet yksinyrittäjät voivat hakea kunnalta 2000 euron suuruista tukea jota ei tarvitse maksaa takaisin. Tukea ei saa, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa jo aikaisemmin tai jos sillä on verovelkoja.

1–5 henkeä työllistävät yritykset voivat hakea Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta esiselvitys- tai kehitysrahoitusta, joilla voi kehittää uusia tuotteita tai toimintatapoja. Avustus on tarkoitettu myös niille yksityisille elinkeinonharjoittajille, joiden kokoaikaisten työntekijöiden määrä on enemmän kuin viisi.

6–250 henkeä työllistävät yritykset voivat niin ikään saada rahoitusta tuotteiden tai toimintatapojen kehittämiseen. Rahoitusta myöntää Business Finland.

Sekä Ely-keskuksen että Business Finlandin rahoitus on suoraa rahallista tukea jota ei tarvitse maksaa takaisin.

Finnvera takaa maksimissaan 80 prosenttia pankin myöntämästä lainasta. Enintään miljoonan euron luotoille on luvatty nopea käsittely.

Laki yrittäjien väliaikaisesta oikeudesta työttömyysturvaan tuli voimaan 8. huhtikuuta. Se on voimassa kesäkuun loppuun.

Työttömyyskorvauksen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrityksessä työskentelevää ihmistä kohti. Työn päättymisen tai tulon vähentymisen pitää johtua koronapandemiasta.

– Yrittäjät ovat kyselleet tukiasioista jonkin verran. He kuitenkin tuntevat aika hyvin muutkin kanavat, joista tietoa saa, Päivölä sanoo.

Yrittäjäjärjestö tarjoaa ahdinkoon joutuneille yrittäjille myös henkistä tukea vuorokauden ympäri. Yrittäjien tukiverkon numero on 02 2757112.