Elämä edessä

0

Laitilan lukiosta valmistuu tänä keväänä 46 ylioppilasta. Koronakeväänä koulun perinteiset kevätjuhlat jäävät väliin ja abiturientit joutuivat sopeutumaan monenlaiseen muutokseen.

Yksi isoimmista on ylioppilasjuhlien siirtyminen elokuun loppuun. Opintojen päättyminen ja ammattiin valmistuminen ovat isoja saavutuksia, ja siksi nyt poikkeusoloissakin pieni juhlahetki läheisten kanssa on paikallaan.

Tulevaisuus mietityttää näinä aikoina erityisen paljon nuoria, jotka suunnittelevat elämäänsä eteenpäin. Oppilaitosten hakuprosessit ovat poikkeusoloissa erilaisia. Työpaikan saaminen vaikeutuu, kun talous taantuu ja yrityksillä menee huonommin.

Epävarmuus tulevasta mietityttää myös yläkouluikäisiä nuoria. Tämä kävi ilmi Lasten ja nuorten säätiön tuoreessa kyselyssä.

”Ysishowta ja muutenkin ysin kevättä olen odottanut seiskan alusta asti. Sinne meni viimeinen suvivirsi”, kuvailee eräs kyselyyn vastannut nuori tunnelmiaan.

1990-luvulla lama vaikutti monen nuoren elämänpolkuun. Nyt ei kannata jäädä odottamaan kriisin seurauksia, vaan miettiä keinoja syrjäytymisen ehkäisemiseksi heti.

Laitilan kaupunki sai 50 000 euron avustuksen Etsivään nuorisotyöhön, ja se tulee taatusti tarpeeseen. Toiminnan tarkoitus on tukea nuoren itsenäistymistä sekä pääsyä koulutukseen ja työmarkkinoille.

Yhteiskunnan tuki on tärkeää, mutta se ei korvaa vanhempien ja muiden välittävien aikuisten läsnäoloa.

Tänä keväänä perheet ovat viettäneet kotona aikaa yhdessä enemmän kuin aikoihin. Toisilla arki on mennyt hyvin, mutta paljon on myös ollut sopeutumista ja hankalia tilanteita.

Tähän aikaan vuodesta lomaodotukset ovat korkealla, vaikka edessä onkin hyvin erilainen kesä. Nyt jos koskaan on sopiva hetki pysähtyä ja kysyä nuorelta: mitä kuuluu?

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi