”Haluan olla rakastava äiti, jolta saa tukea kaikissa tilanteissa”

0
Laitilalainen Elina Nurmi ja poika, joka teki hänestä äidin.

Sunnuntai on eräälle perheelle tärkeä päivä kahdesta syystä. Laitilalainen Elina Nurmi viettää elämänsä ensimmäistä äitienpäivää, ja lisäksi vietetään perheeseen syntyneen pienen pojan ristiäisiä.

– Jo odotusaikana oli puhetta, että ristiäiset olisivat äitienpäivänä, jos se vain papille sopii. Silloin kalenterissa oli paljon muitakin menoja ja tämä viikonloppu tuntui sopivalta. Nyt muut menot ovat koronan vuoksi peruuntuneet, mutta halusimme silti pitää tästä kiinni, Nurmi kertoo.

Koronavirusepidemia on vaikuttanut ristiäisten toteutukseen.

– Olemme kutsuneet vain kymmenen ihmistä ristiäisiin. Kahvitus on järjestetty kolmessa ryhmässä. Isovanhemmat osallistuvat juhlaan videoyhteyden välityksellä. Meille on tärkeää, että he pääsevät jollain tavalla osallistumaan tilaisuuteen.

Ristiäiset järjestetään Lehtoniemen rantasaunalla. Koronakriisin vuoksi ristiäisiä ei voida pitää kotona, joten tilaisuus piti järjestää seurakunnan tiloissa.

Nurmen synnytys ajoittui koronakriisin alkuhetkille.

– Meidän ollessa sairaalassa vierailijoita ei sallittu ja osastolla sai olla mukana vain yksi tukihenkilö. Kun kotiuduimme sunnuntaina, rajoitukset tiukentuivat maanantaina. Sen jälkeen tukihenkilö sai osallistua aktiiviseen synnytykseen, mutta osastolle ei enää päässyt kukaan, Nurmi kertoo.

Synnytys sujui Nurmen mukaan ihan hyvin.

– Ensisynnyttäjäksi se oli hyvä kokemus. Toki se oli kipeä ja pitkä prosessi, mutta kaikki oli sen arvoista.

Ensimmäinen kuukausi pojan kanssa on sujunut hyvin.

– Osasin aika hyvin etukäteen aavistaa, millaista tämä on. Etukäteen jännitin sitä, heräänkö, kun hän itkee, mutta oikeastaan herään vähän etukäteen.

Pienellä pojalla ei ole vielä mitään rytmiä. Välillä hän nukkuu neljä tuntia putkeen, välillä herää kahden tunnin välein.

– Jos hän nukkuu pidemmän pätkän, saatan herätä ja miettiä, miksi hän ei ole herännyt jo.

Äitiydeltä hän odottaa erityisesti sitä, että saa nähdä lapsen kasvavan ja kehittyvän.

– Jo nyt hän kääntyy vatsalta selälleen, mutta ei tietenkään tee sitä niin, että voisin ottaa siitä videon, hän naurahtaa.

Nurmi haluaa olla rakastava äiti, jolta saa tukea kaikissa tilanteissa.

– Toivon, että hän voi puhua minulle kaikesta sittenkin, kun hän on täysi-ikäinen. Haluan antaa hänelle yhtä hyvän lapsuuden kuin olen itse saanut, Nurmi sanoo.

Äitiys on jo nyt ehtinyt muuttaa Nurmea.

– Mietin aina ensin lapsen etua ja sitä, kuka häntä hoitaa, jos minun pitää käydä jossain. Kun minun hiljattain piti käydä kaupassa, niin pyysin siskoni mukaan. Hän odotti pojan kanssa autossa sillä aikaa, kun minä kävin kaupassa, Nurmi kertoo ja lisää, että perheessä on päätetty, ettei poika tule mukaan ruokakauppaan koronavirusepidemian vuoksi.

Perheen ensimmäinen yhteinen kesä on jo ovella. Ilmat ovat jo lämmenneet.

– Nyt on jo ollut ihania kelejä käydä vaunulenkeillä.