Hyvän mielen koppi syntyi yhteistyössä

0
Kaarina Varjo tapasi tätiään Liisa Lainiota. Lasinen seinä takaa turvallisen kohtaamisen. Koppiin on tulossa mikrofoni, mutta toistaiseksi puhuminen sujui kännykän avulla, apuna oli Koivukodon Tiina Bergman.

Ilon kyyneleitä vieri äitienpäivänä Koivukodon asukkaiden ja heidän omaistensa silmäkulmiin, kun pitkään jatkunut erossa oleminen vihdoin päättyi. Korona-aikana tapaamiset asumispalveluyksikössä ovat olleet kiellettyjä, ja kaipuu nähdä läheisiä on kova.

Tapaamispaikka testattiin ensimmäistä kertaa viime sunnuntaina. Koivukodon henkilökunta oli yhtä innoissaan asiasta kuin käyttäjät ja omaisetkin.

– Oli kyllä niin hieno äitienpäivä, hoitaja Tiina Bergman kuvailee tunnelmia.

Pihalle viime viikolla kiikutettu lasiseinäinen rakennus antaa mahdollisuuden tapaamisiin niin, että kenenkään terveys ei vaarannu. Lasiseinä erottaa tapaamiseen tulevat ja he voivat nähdä toisensa ja puhua keskenään.

Laitilan kaupungin vt. asumispalvelujohtaja Jani Silvast kertoo, rakennus on nimetty hyvän mielen kopiksi eli laitilalaisittain se on hyvän miäle kop.

Silvast kertoo, että idea sai alkunsa, kun mediassa kerrottiin kontista, joka oli muutettu tapaamispaikaksi. Mieleen tuli, että jospa joku paikallinen yritys voisi olla tässä mukana.

Elinvoimapäällikkö Juho-Matti Päivölän ja teknisen johtajan Mika Raulan suosiollisella avustuksella löytyi lopulta sopiva tekijä. Rakennuslasin huvimaja soveltui tarkoitukseen pienien muutostöiden jälkeen.

Laitilalainen lasitusalan yrittäjä Petri Lalla kertoo, että väliseinä rakennettiin niin, että se on myöhemmin purettavissa. Tuulelta suojaiselle tapaamispaikalle on käyttöä korona-ajan jälkeenkin.

Tapaamiset mahdollistava koppi tulee Silvastin mukaan todella kovaan tarpeeseen.

– Viikkoja jatkuneet rajoitukset ovat tuntuneet monista ikäihmisistä ja heidän omaisistaan ahdistavalta. Nyt vastaavanlainen tapaamispaikka on tilattu myös Kaukolankotiin, hän kertoo.

Pieniä kehittämiskohteita koppiin vielä Silvastin mukaan tarvitaan. Äänentoistoon on jo löydetty ratkaisu, ja nyt puhe kuuluu paremmin. Syksyllä tarvetta saattaa olla myös lämpöpatterille.

Mukava nähdä

pitkästä aikaaKoivukodossa asuva Liisa Lainio täyttää pian 90 vuotta. Hän on elänyt monenlaisia vaikeita aikoja, mutta korona-ajassa ikävintä on, kun läheiset eivät ole voineet kyläillä.

Kaarina Varjo saapuu tapaamiseen tätiään uuteen tapaamispaikkaan aurinkoisena, mutta kylmänä päivänä.

Tämä tapaaminen on erilainen paitsi paikan vuoksi myös siksi, että paikallinen media on kuvaamassa sitä. Vierailija ei ole erityisen innostunut olemaan kuvassa, mutta täti on asiasta toista mieltä. Hänen mielestään Kaarina on aina niin iloinen, että hänen kuuluu näkyä kuvassakin.

Edellisestä vierailusta on ehtinyt pari kuukautta, vaikka normaalisti he ovat tavanneet parikin kertaa viikossa. Seuraavaa tapaamista ei tarvitse nyt odottaa niin kauan, vaikka rajoitukset jatkuisivatkin.