Pääkirjoitus: Joko kävit?

0

Suomessa on eletty viime vuosina luonnossa liikkumisen kulta-aikaa ja esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärät ovat rikkoneet liki vuosittain ennätyksiä. Suomen kansallispuistoihin tehtiin viime vuonna lähes 3,2 miljoonaa käyntiä, mutta miljoonan kävijän raja ylitettiin vasta 2002.

Luontoretkeilyn suosiota entisestään on lisännyt koronakriisi liikkumiseen, vapaa-ajanviettotapoihin ja muiden ihmisten tapaamiseen liittyvine rajoituksineen.

Luontoretkeilyn kasvanut suosio koettelee paikoin jo kohteiden kapasiteettia, esimerkiksi pysäköintitilaa tai tulipaikkoja saattaa olla liian niukasti. Ruuhkautumisen tai koronarajoitusten vuoksi on jouduttu sulkemaan muun muassa retkikohteita ja päivätupia.

Kävijöiden keskittyminen saattaa kuluttaa luontoa liiaksi, ja ongelma on sekin, ettei kaikilla luonnossa liikkumisen etiketti oikeuksineen ja vastuineen ole hallussa. Luontokohteita on jouduttu jopa sulkemaan, kun osa retkeilijöistä törttöilee: tulia on tehty omin luvin sinne tänne ja jopa puiden alle, jalkoja on pysähdytty lepuuttelemaan retkialueen naapurissa asuvien pihoilla, luontoa on turmeltu eri tavoin…

Onkin hyvä esimerkiksi muistaa, etteivät kaikki jokamiehenoikeudetkaan päde luonnonsuojelualueilla. Sääntöihin ja kohdevinkkeihin kannattaa paneutua vaikka Luontoon.fi -palvelussa ja Retkipaikka-sovelluksessa.

Kannattaa askeltaa rohkeasti omia polkujaan – harvoin kovin hekumallinen kokemus on kulkea luontoreitillä peräkanaa kymmenien vieraiden ihmisten kanssa. Luonto on siitä ylivertainen, että sitä on kaikkialla ja se on aina meille kaikille avoinna. Astutaan siis meille avatusta ovesta kiitollisina ja kunnioittaen, mitä tahansa vastaamme tuleekaan.

Solina Saarikoski

solina.saarikoski@laitilansanomat.fi