Korona-arkeenlisää vapautta

0

Hallitus päivitti maanantaina koronarajoituksia. Uudet linjaukset herättivät sekä huojennusta että hämmennystä.

Urheilukilpailut ja -harjoitukset voidaan aloittaa kesäkuun alussa, tosin erityisjärjestelyin. Seuroissa pohditaan nyt kuumeisesti, mitä nämä erityisjärjestelyt käytännössä tarkoittavat.

Yli 70-vuotiaista moni oli pettynyt, sillä heidän kehotetaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Laitilassa heitä on noin 1600 ja koko Suomessa yli 800 0000.

He ovat hyvin erilainen joukko niin kuntonsa, terveytensä kuin digitaitojenkin näkökulmasta.

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi. Jos ne jatkuvat pitkään, hoivayksiköissä pitää ideoida uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.

Tuleva äitienpäivä on monien isovanhempien ja lastenlasten kannalta nyt hankala. Mummua tai mammaa ei voi tavata ja halata muuten kuin etänä.

Jälkikasvun puheluja odotetaan erityisen paljon, sillä eristys ja yksinolo ovat jatkuneet viikkoja. Jos sää sallii, isoäidin kanssa voi nauttia vaikka termoskahvit ulkona, kunhan muistetaan noudattaa turvaväliä.

Poikkeusolot jatkuvat, vaikka vapauksia tuli lisää. Valtioneuvosto muistuttaa tiedotteessaan, että uhka epidemian kiihtymisestä on olemassa, vaikka tautitilanne onkin nyt suvantovaiheessa.

Monenlaisia positiivisia asioitakin korona-aikana tapahtuu. Esimerkiksi ensi viikolla alkava kaupungin liikuntatoimen ja kansalaisopiston telkkarijumppa Laitila-TV:ssä on hauska idea.

Äitienpäivänä voi Laitilan seurakunnan Youtube- kanavalta kuunnella Rami Rafaelin äitienpäiväkonserttia suorana Laessaaren kappelista.

Eija Eskola-Buri

eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi