Susanna Haarala
Koronavirus oli ikävä yllätys monelle keväällä valmistuvalle abiturientille.
Epätietoisuutta oli monesta asiasta: siirtyykö valmistuminen puolella vuodella eteenpäin. Pidetäänkö kirjoituksia? Pidetäänkö juhlia? Miten suoritan lisää kursseja, jos koulut suljetaan?
Maaliskuussa jännitettiin, järjestetäänkö kokeita, ja myöhemmin tuli tieto reaaliaineiden aikaistamisesta. Kirjoituspäiviä siirrettiin viikolla aikaisemmaksi. Sen seurauksena osa joutui kirjoittamaan pahimmassa tapauksessa peräti viisi ainetta yhden viikon aikana.
Lukusuunnitelmat menivät monilla kokonaan pieleen.
– Kun tieto aikaistamisesta tuli, lukusuunnitelmat menivät aikalailla uusiksi, ja oli priorisoitava jäljellä oleva aika uudelleen. Jätin muun muassa ruotsin yo-numeron korotuksen kokonaan välistä ja keskityin sen sijaan matikkaan ja fysiikkaan, Laitilan lukion abiturientti Jenni Pavela kertoo.
– En ehtinyt lukemaan ollenkaan reaaliin, komppaa keväällä valmistuva Milja Mäkinen.
Kokelaat eivät saa ylioppilastutkintolautakunnan mukaan helpotusta, eikä vallitsevaa koronatilannetta oteta huomioon kokeiden pisteytyksessä. Opiskelijoiden keskuudessa ollaan kuitenkin toiveikkaita pisterajojen laskusta, sillä tilanne vaikutti jokaiseen kevään kokelaaseen samalla tavalla.
Koeruuhkasta selvittiin, ja kokelaat saivat lopulta huokaista helpotuksesta. Pandemia kuitenkin paheni, ja nyt lukiot ovat päättäneet siirtää valmistujaiset suosiolla syksyyn.
Keväällä valmistuvia päätös ärsyttää, mutta siihen löydetään myös ymmärrystä.
– On ikävää, että perinteistä juhlaa ei voida nyt keväällä järjestää, mutta ymmärrän tilanteen ja syksyyn siirretty juhla on mielestäni paras päätös. Terveys edellä. Mahtavaa, että juhla pyritään ylipäänsä järjestämään ja olisikin mukavaa, jos se saataisiin mahdollisimman samanlaiseksi kuin keväällä pidetyt juhlat, kertoo Pavela.
Hilma Kuosmanen toivoi, että juhlat olisi voitu viettää keväällä, mutta ymmärtää, että tilanteelle ei voi mitään.
– Varmasti parempi näin, hän sanoo.
Abiturientit ovat asennoituneet positiivisin mielin koronaviruksen aiheuttamiin tilanteisiin. Myös Niklas Laurila pitää tehtyjä ratkaisuja hyvinä.
– Kirjoitusten aikaistaminen oli sen hetken tietojen valossa mielestäni oikea toimenpide. Kokeiden suorittaminen tuli turvata, ja aikaistamisella saavutettiin juuri se, sanoo Laurila.
Hilma Kuosmanen myöntää, että tilanne oli aluksi oli pieni shokki, mutta nyt hän näkee asiassa myös positiivisia puolia.
– Tavallaan oli kiva, että sai kirjoitukset nopeammin pois alta. Ikävämpää tilanne oli tietysti heille, joilla oli se viisi päivää putkeen kirjoitettavaa, Kuosmanen toteaa.
Nyt abiturienttien suunta on kohti pääsykokeita, jotka nekin ovat tuottaneet päänvaivaa.
Pitkän aikaa ilmassa on leijunut kysymysmerkki siitä, järjestetäänkö pääsykokeita korkeakouluihin. Monilla aloilla on päätetty pitää kaksivaiheinen sähköinen pääsykoe.
Ensimmäisen kokeen tehneistä parhaimmat pääsevät suorittamaan toisen vaiheen. Kaikki tapahtuu etänä omilta tietokoneilta.
– Useat hakukohteet ovat muuttaneet kiintiötään niin, että todistusvalinnalla sisään pääsevien osuutta on kasvatettu jopa 80 prosenttiin. Tämä luo tietynlaista epäuskoa siihen, että hyvälläkään suorituksella pääsykokeista pääsisi tavoittelemaan opiskelupaikkaa, pohtii Niklas Laurila.
Kevät on ollut kokelaille stressaava, mutta lohtua luo yhtenäisyys. Kukaan ei ole tilanteessa yksin.
Kevään ylioppilaskokeiden tulokset ja uusien ylioppilaiden nimilistat julkaistaan tiistaina. Ylioppilaslautakunta luovuttaa tulokset lukioille aamulla kello 9. Tämän jälkeen lukiot voivat ilmoittaa tulokset myös kokelaille ja medialle.
Laitilan Sanomat julkaisee alueen lukioiden uusien ylioppilaiden nimilistoja verkkosivuillaan ja perjantain lehdessä.