Kotijumppaa tarjolla Laitila TV:ssä

0
Katja Kataja, Emilia Andersson ja Piia Allén toivottavat kaikki mukaan ensi viikolla alkaviin telkkarijumppiin.

Nyt on lihaskunnon ylläpitäminen tehty mahdollisimman helpoksi. Ei tarvitse kuin nousta kotisohvalta, avata paikallistelevision kanava ja osallistua puolituntiseen liikuntatuokioon.

Kansalaisopiston ja kaupungin liikuntapalvelut järjestävät yhteistyössä Laitila TV:n kanssa viiden viikon aikana suorat lähetykset kaupungintalon valtuustosalista. Liikutaan yhdessä omissa kodeissa -livelähetyksiä voi seurata kello 9.30 ensi viikon tiistaista lähtien.

– Lähetykset alkavat tiistaina sopivasti ennen Sydämen asialla -sarjaa ja uusinnat ovat torstaina kello 15 heti Suomi-filmin jälkeen, vinkkaa kansalaisopiston liikuntaryhmien vetäjä Katja Kataja .

Katja Kataja kertoo, että idea telkkarijumpasta syntyi, kun hän pohti, miten ihmiset saataisiin liikkeelle korona-aikana. Vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson ja kansalaisopiston koulutuspäällikkö Piia Allén lämpenivät heti idealle.

Kohderyhmäksi on ajateltu erityisesti ikäihmisiä, mutta jumppa sopii muillekin, vaikkapa etänä töitä tekeville.

Telkkarijumpat tallentuvat ja niitä voidaan esittää myöhemminkin. Ne näkyvät myös YouTuben kautta.

– Jumppatuokiot kuvataan kaupungintalon valtuustosalissa, jossa on jo valmiiksi tekniikka televisiointia varten kunnossa, Allén kertoo.

Katja Kataja muistuttaa, että lihaskunnon ylläpitäminen on tärkeää kaikenikäisille. Liiallinen istuminen on terveydelle vaarallista ja hidastaa aineenvaihduntaa.

– Jo pienelläkin liikunnalla saa aineenvaihdunnan vilkastumaan, hän vakuuttaa.

Kropan ja mielen terveydelle liike on oivallista lääkettä. Emilia Andersson painottaa, että jumppaa kannattaa tehdä oman kunnon mukaan, ja liikkeisiin on tarjolla vaihtoehtoisia tapoja.

– Jokainen osallistuu tietysti omalla vastuulla, mutta ohjeistamme jumppaajia hyvin ja turvallisuus edellä mennään.

Katja Kataja muistuttaa, että lihaskuntoa ylläpitämällä voi turvata itselleen mahdollisuuden asua kotona mahdollisimman pitkään.

– Kun reisissä ja pakaroissa on voimaa, voi istua, nousta ja käydä vessassa omatoimisesti, Kataja sanoo.

Kotijumppaan voi toki osallistua, vaikka liikkuminen ei jostain syystä onnistuisi.

– Jos siltä tuntuu, voi tulla mukaan vaikka vain kuuntelemaan musiikkia, Kataja sanoo.

Vapaa-aikapäällikön mukaan uudet liikuntasuositukset painottavat vähäisenkin arkiliikkumisen merkitystä.

– Auton voi jättää kauppareissulla kauemmas, että tulee lisää askelia päivään. Eikä tarvitse tehdä puolentoista tunnin lenkkiä, vaan 10–15 minuutin kävelykin riittää, hän muistuttaa.

Etätyöntekijöille hän suosittelee happihyppelyä ja tuolilta nousemista säännöllisin väliajoin.

– Onpa hyviä vinkkejä, noita täytyy itsekin kokeilla, kehuu Piia Allén työkavereidensa ohjeita. Hän kuten moni muukin on tehnyt etätöitä jo viikkojen ajan kotona.

Liikutaan yhdessä omissa kodeissa -livelähetykset tiistaisin kello 9.30. alkaen 12.5. Laitila-TV:ssä. Uusinnat torstaisin kello 15.

Kesäjumppa tulossa taas


Vakka-opiston kesän liikuntaryhmien kohtalo on vielä avoin, mutta niitä vetävä Katja Kataja sanoo, että tavalla tai toisella kesäjumppaa on tulevana koronakesänäkin tarjolla.

– Viime vuosi oli säiden puolesta ulkojumppien kannalta mielettömän lämmin ja hieno. Toivotaan, että säät suosivat nytkin, hän sanoo.

Korona asettaa rajoituksia ryhmien koolle, mutta muutoin ulkona liikkuminen on nyt poikkeusoloissa kaikin puolin suositeltavaa.

Lopulliset päätökset kesäjumppien järjestämisestä, aikatauluista ja muista yksityiskohdista päätetään lähiviikkojen aikana.