Laitilan ainoa yksityinen päiväkoti lopettaa

0
Nappulajoen päiväkoti avasi ovensa kesällä 2018 ja sen toiminta loppuu 30.6.

Laitilassa toimiva ainoa yksityinen päiväkoti, Nappulajoen päiväkoti, lopettaa toimintansa 1. heinäkuuta alkaen. Päiväkoti kuuluu Verkanappulat-ketjuun, jolla on noin 20 päiväkotia reilulla 10 paikkakunnalla.

Kaupungin sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen kertoo saaneensa tiedon päiväkodin toiminnan lopettamisesta sähköpostitse tiistaina 26.5. hieman kello 16 jälkeen.

Päiväkodissa on tilaa kaikkiaan reilulle 70 lapselle ja tällä hetkellä siellä on noin 60 lasta.

Nappulajoen päiväkoti avasi ovensa päiväkotitoimintaan tehdyssä uudisrakennuksessa vasta pari vuotta sitten, kesällä 2018. Kiinteistön omistaa WasaGroup Fund II ja Verkanappulat on siinä vuokralaisena. Kaupunki solmi vuonna 2018 kiinteistön tontista vuokrasopimuksen 50 vuodeksi ja tontista peritään 1 540 euron suuruista vuosivuokraa.

Tuolloin päiväkodin johtaja Pirjo Nuotio vakuutti, ettei Laitilassa ovensa avanneen ensimmäisen ja ainoan yksityisen päiväkodin lopettamisesta tarvitse kantaa huolta.

– Yritys ei rakenna uutta päiväkotia, ellei olla varmoja, että toiminta on pysyvää, hän sanoi Laitilan Sanomien haastattelussa elokuussa 2018.

Nyt päiväkoti on ilmoittanut lopettavansa toimintansa pikavauhdilla, eli ovet ovat avoinna enää kesäkuun loppuun.

– Syynä on se, että päiväkotia ei ole saatu kannattavaksi sinä aikana, kun se on toiminut. Sulkemisen syyt ovat siis taloudelliset, sanoo Verkanappulat-ketjun toimitusjohtaja Minna Takkula.

Hänestä kannattamattomuuden syynä on Laitilan kaupungin toiminta. Yhdeksi keskeiseksi syyksi hän nostaa esimerkiksi sivistysvaliokunnan tekemän linjauksen, jonka mukaan palveluetelillä tuotettavan varhaiskasvatuksen osuus voi olla maksimissaan 20 prosenttia.

– Varhaiskasvatukseen liittyvässä yritystoiminnassa voittoprosentit ovat pieniä ja se kannattavuus tulee niistä ihan viimeisistä lapsista, Takkula sanoo.

Nappulajoen päiväkodissa on nyt 58 lasta ja paikkoja olisi enimmillään 75.

– Emme saa tällä 20 prosentin rajalla päiväkotia koskaan täyteen. Ei nämä rajat missään muualla näin kiveen hakattuja ole, vaan sen määritellyn rajan yli on kyllä menty, hän sanoo.

Onko 75-paikkainen yksityinen päiväkoti Takkulan mielestä Laitilaan liian iso?

– No ei se mielestäni ole.

Toimitusjohtaja myös katsoo, että kaupungin tulisi maksaa palvelusetelimaksua jokaisesta lapsesta ympäri vuoden eli myös silloin, kun lapsi lomailee pidempää vaikkapa kesällä.

Laitilan kaupungin käytäntö on ollut, että perheillä on mahdollisuus irtisanoa kesällä lapsen varhaiskasvatuspaikka vähintään kahdeksi kokonaiseksi kuukaudeksi ilman, että lapsi menettää hänelle syksyksi myönnettyä varhaiskasvatuspaikkaa. Tällöin hoitomaksua ei ole peritty kahdelta kuukaudelta. Käytäntö on helpottanut myös henkilöstön lomajärjestelyjä.

– Meidän mielestämme kunta ei saa keskeyttää palveluseteliä, vaan kunnan tulee maksaa joka kuukausi meille ikään kuin siitä, että lapselle on varattu hoitopaikka. Me antaisimme tietenkin perheille maksuhyvityksen, jos lapsi lomailee.

Koronalla ei ole Takkulan mukaan mitään osuutta syntyneeseen lakkauttamispäätökseen. Päiväkodit yleisesti ottaen ovat olleet parisen kuukautta melko tyhjiä, kun Suomen hallitus suositteli hoitamaan kaikki varhaiskasvatusikäiset kotona, mikäli se suinkin on mahdollista. Takkula myöntää, että Laitilan kaupunki on maksanut jokaisesta hoitolapsesta täyden palvelusetelimaksun myös koronakriisin aikana.

Laitilassa varhaiskasvatuksen palvelusetelejä on nyt käytössä 69 ja palvelusetelillä tuotettu varhaiskasvatuksen osuus on 17 prosenttia. Valiokunta siis on linjannut, ettei palvelusetelillä voi tuottaa Laitilassa yli 20 prosenttia varhaiskasvatuspalveluista.

– Kaikki palveluseteliä hakeneet perheet ovat sen saaneet. Ja kaikki Nappulajoen päiväkotiin halunneet ovat myös sinne päässeet. Kunnissa, joissa ei ole asetettu maksimimäärää tai joissa se on Laitilan 20 prosenttia suurempi, tilanne on usein se, että kunta ei itse pysty tuottamaan tarvittavaa määrää varhaiskasvatuksen hoitopaikkoja, vertaa sivistystoimenjohtaja Kiertokari-Laitinen.

Kaupungilla on velvollisuus tarjota kaikille lapsille hoitopaikka.

– Kaupunki järjestää varhaiskasvatuspaikan kaikille, joille sitä haetaan, se on ihan selvä asia. Meillä on paikkoja esimerkiksi päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa, Kiertokari-Laitinen sanoo.

Sivistysvaliokunta käsitteli varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntöjä viimeksi pari viikkoa sitten, 14.5. Valiokunta linjasi tuolloin muun muassa, ettei palvelusetelillä tuotetun varhaiskasvatuksen osuutta nosteta yli 20 prosenttiin eikä palvelusetelin kesätauoista luovuta.