LC-Untamoinen talkoili Sirpunrannassa – Työn tulos on nähtävissä ainakin tämän vuosisadan ajan

  0
  Talkooväki uppoutui istutustyöhön.

  LC-Untamoisen Matti Rautanen heitti viime syksynä ilmoille idean. LC-Untamoinen voisi hoitaa istutustalkoot Valkojärven alueen joutomaalla. Metsänhoitoyhdistyksellä otettiin asiasta koppi. Hiilinielujen synnyttäminen on tärkeää ja osa yli 10 hehtaarin joutomaa-alueesta voisi olla sopiva kohde parin illan talkoorutistukselle.

  Metsänhoitoyhdistyksen Kari Laihon maastoselvitys Sirpunrannassa tuotti tulokseksi esityksen, jossa 1,5 hehtaarin joutomaa-alue muutettaisiin puulajipuistoksi. Kaupungin tekniseltä puolelta vilkutettiin vihreää valoa, kun tekninen johtaja Mika Raula oli heti hankkeen takana. Puulajipuiston alue sovittiin ja sen mukaisesti Hannu Viherjälaakso mätästi kohteen istutuskuntoon joulukuussa.

  Metsänhoitoyhdistyksen taimitoimitus kattoi tavallisten taimilajien eli männyn, kuusen ja rauduskoivun lisäksi erikoispuita. Niitä laitettiin 100–300 kappaletta kutakin. Erikoispuulajit olivat lehti-, musta-,Douglas- ja Omorica-kuusi sekä tervaleppä. Eri puulajien kohdalla on nyt kyltti, jossa puusta hieman kerrotaan.

  Koululaisten piti olla mukana istutustapahtumassa, mutta nykytilanteessa ryhmä tuli rajata alle 10 henkeen. Näin raavaat klubiveljet laittoivatkin kerta toisensa jälkeen kädet multaan istuttaessaan keskenään kolmisen tuhatta tainta vanhaan peltomaahan. Toki Laitilassa Vemellä valmistetut istutusputketkin olivat käytössä pottitaimien osalla.

  Työn aikana nousi esiin ajatus kohteen nimeämisestä Untamoisen puulajipuistoksi. Tällä nimellä alettaneen tätä Sirpunpuiston osaa kutsumaan.

  Työn tulos on ohikulkijoiden nähtävissä ainakin tämän vuosisadan ajan. Ei enempää, eikä paljon vähempääkään.

  Polku, jonka varrella juuri perustettu metsikkö sijaitsee, lähtee työväentaloa vastapäätä Talanrannantien päästä. Se päättyy valkojärven pesäpallokentän alueelle Valkojärventien päähän.

  Reitti on talvikaudella valaistu. Vähitellen nyt istutettu metsä antaa tuulisuojaa liikkujille. Kannattaa poiketa, kävellen tai polkupyörällä.