Nappulajoen päiväkoti lopettaa 30.6. – Laitilan ainoa yksityinen päiväkoti

0
Laitilan ainoan yksityisen päiväkodin toiminta loppuu 30.6. Kuva: Ben Serlo.

Laitilassa toimiva ainoa yksityinen päiväkoti, Nappulajoen päiväkoti, lopettaa toimintansa 1. heinäkuuta alkaen. Päiväkoti kuuluu Verkanappulat-ketjuun, jolla on noin 20 päiväkotia reilulla 10 paikkakunnalla.

– Kyllä, he ovat ilmoittaneet tänään sähköpostitse hieman kello 16 jälkeen lopettavansa toimintansa 30.6., vahvistaa Laitilan sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.

Päiväkodissa on tilaa kaikkiaan reilulle 70 lapselle ja tällä hetkellä siellä on noin 60 lasta.

Nappulajoen päiväkoti avasi ovensa päiväkotitoimintaan tehdyssä uudisrakennuksessa vasta pari vuotta sitten, kesällä 2018.

Tuolloin päiväkodin johtaja Pirjo Nuotio vakuutti, ettei Laitilassa ovensa avanneen ensimmäisen ja ainoan yksityisen päiväkodin lopettamisesta tarvitse kantaa huolta.

– Yritys ei rakenna uutta päiväkotia, ellei olla varmoja, että toiminta on pysyvää, hän sanoi Laitilan Sanomien haastattelussa elokuussa 2018.

Nyt päiväkoti on ilmoittanut lopettavansa toimintansa pikavauhdilla, eli ovet ovat avoinna enää kesäkuun loppuun.

Kaupungilla on velvollisuus tarjota kaikille lapsille hoitopaikka, joten päiväkodin lopettaminen tuo melkoisen paineen järjestää hoitopaikka kaikille tarvitseville.

Päiväkoti olisi toivonut kaupungin taloudellista tukea

Laitilan kaupunki on kevään aikana neuvotellut päiväkodin kanssa, sillä Verkanappulat on kertonut tilanteen Laitilassa olevan haasteellinen. Päiväkoti oli toivonut muun muassa, että Laitilan kaupunki nostaisi palvelusetelin arvoa eli maksaisi palvelusta päiväkodille enemmän eikä myöskään rajoittaisi yksityiseen palvelutuotantoon sijoitettavien lasten lukumäärää 20 prosenttiin.

Lisäksi päiväkoti oli esittänyt, että kaupunki peruisi perheiltä oikeuden irtisanoa päivähoitopaikka kesäksi. Menettely tarkoittaa, että Laitilassa perheillä on mahdollisuus irtisanoa kesällä lapsen varhaiskasvatuspaikka vähintään kahdeksi kokonaiseksi kuukaudeksi ilman, että lapsi menettää hänelle syksyksi myönnettyä varhaiskasvatuspaikkaa. Tällöin hoitomaksua ei ole peritty kahdelta kuukaudelta. Sama oikeus on niin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevilla kuin palveluseteliasiakkailla. Päiväkodin esityksen mukaan siis hoitomaksuja perittäisiin läpi kesän.

Laitilan sivistysvaliokunta on aiemmin päättänyt, että palvelusetelillä yksityiseen varhaiskasvatukseen sijoitetaan maksimissaan 20 prosenttia varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista. Palvelusetelillä tuotettu osuus on ollut hieman tämän alle. Toissavuotisten tilastojen mukaan Suomen kunnissa varhaiskasvatuksen palveluseteliä käyttäneiden osuus oli 11 prosenttia kaikista varhaiskasvatukseen osallistuneista lapsista.

Sivistysvaliokunta päätti säilyttää palvelusetelillä tuotettavan varhaiskasvatuksen osuuden maksimissaan 20 prosentissa. Samoin valiokunta päätti, ettei perheiltä poisteta mahdollisuutta irtisanoa hoitopaikkaa kesäajaksi. Kaupunki ei myöskään lämmennyt ajatukselle nostaa palvelusetelin hintaa, sillä päiväkodin esittämä korotus olisi maksanut kaupungille noin 30 000 euroa vuodessa.