Nuokkari ulkoilee koko kesän – Laitilan uudet etsivät nuorisotyöntekijät aloittivat poikkeusoloissa

0
Laitilan nuorisopäällikkö Noora Mantere sekä Laitilan uudet etsivät nuorisotyöntekijät Malin Eriksson sekä Siiri Suhonen jalkautuvat kesäksi ulos nuorten pariin.

Etsivä nuorisotyötoiminta siirtyi kaupungin nuorisotoimen alle kevään aikana. Uudet etsivät, Siiri Suhonen ja Malin Eriksson , aloittivat toukokuun puolivälin molemmin puolin. Suhonen siirtyi Laitilaan Pyhärannasta ja Malin on toiminut Turun seudulla nuorisotyöntekijänä ja etsivänä.

Aikaisemmin etsivän nuorisotyön on järjestänyt Laitilan nuorisoverstas, jossa työskenteli kaksi etsivää. He lähtivät toisaalle töihin kuukautta ennen kuin Suhonen ja Eriksson aloittivat.

– Edelliset siirtyivät pois ennen kuin oli tiedossa kuka ja milloin jatkaa työtä, tämä saattoi aiheuttaa nuorille epätietoisuutta ja katkoksen palveluun, Eriksson kertoo.

Edellisiltä etsiviltä jäi asiakasrekisteri, jonka avulla uudet etsivät ovat jo olleet yhteydessä nuoriin.

Se, että uudet etsivät aloittavat koronakriisin aiheuttamissa poikkeusoloissa, ei Suhosen mukaan ole välttämättä huono juttu.

– Tavallaan muutos tapahtui otolliseen aikaan. Meillä ei ole vanhoja toimintatapoja, joista pitää päästää irti vaan voimme luoda kokonaan uudenlaista toimintaa uudessa tilanteessa, Suhonen sanoo.

Suhosella on pitkä kokemus vakkasuomalaisesta nuorisotyöstä. Hän työskenteli Pyhärannassa 2,5 vuotta ja sitä ennen hän oli Uudessakaupungissa töissä. Laitilan nuorisotyö oli tullut yhteistyön kautta tutuksi.

– Laitilassa on vahva yhteistyöverkosto nuorten kanssa toimivien kesken, nuorisopäällikkö Noora Mantere kertoo.

– Sellainen kuva minullekin on yhteistyön kautta jäänyt ja tämä oli yksi syy, miksi hain tätä paikkaa, Suhonen kertoo ja kehuu Laitilan ”hyvää pöhinää”.

Malin palaa töihin vanhempainvapaalta, mutta hän on ennen Laitilaan tuloaan tehnyt yksilöohjausta ja etsivää nuorisotyötä. Kaksikko ei tuntenut entuudestaan, mutta tiesi toisensa alueverkoston kautta.

Elokuussa Laitilassa aloittaa uusi nuorisotyöntekijä ja sen jälkeen tiimi on valmis.

Maaliskuussa alkaneet poikkeusolot sulkivat myös nuokkarit. Vaikka nuokkarit saivat luvan avata ovensa kesäkuun alusta alkaen, Laitilan nuorisotalo pysyy suljettuna koko kesän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toimintaa ei olisi.

– Nuorisopalvelut jalkautuvat kesäksi ulos, Mantere kertoo.

Nuokkaritila pysyy kiinni, koska aluehallintovirasto ohjeisti, että yhteiskäytössä olevien tavaroiden käyttöä pitäisi välttää ja ne pitäisi puhdistaa käyttäjien välissä.

Nuokkarin siirtyminen kesäksi ulos ei ole Laitilassa uutta.

– Meillä on hyvät puitteet järjestää toimintaa ulkona. Viime kesänäkin olimme Kiva kaaran kanssa liikkeellä, Mantere kertoo.

Toisaalta ulos siirtyminen johtuu myös siitä, että nuokkaritiloissa alkaa heinäkuussa odotettu remontti. Tiloihin asennetaan ilmastointi ja sisätiloja remontoidaan.

Vaikka toiminta siirtyy ulos, yksilöohjaus jatkuu läpi kesän.

– Jos korona, tai ihan muuten vain elämä, on heittänyt eteen haasteita, johon kokee tarvitsevansa apua niin olemme valmiita auttamaan, Eriksson lisää.

Suhosen, Manteren ja Erikssonin mukaan poikkeusolojen vaikutus nuoriin nähdään viiveellä.

– He, jotka olivat jo valmiiksi huteralla pohjalla, saattoivat murtua kokonaan, Eriksson pohtii.

Manteren mukaan heillä ei kuitenkaan ole Laitilan nuorista mitään erityistä huolta tällä hetkellä.

– Haasteet tulevat esiin, kun toimintaa aletaan käynnistämään. Yksinäisyys on varmasti yksi ongelma, Mantere lisää.

Niille nuorille, jotka ovat jo aikaisemmin kokeneet kotoa lähtemisen vaikeaksi, poikkeusolot ovat tarjonneet mahdollisuuden jäädä kokonaan kotiin. Kesälomaan yhdistettynä etäopetus tarjoaa lähes puolen vuoden tauon normaaliarjesta, jos kesätyötkin peruuntuivat.

– Kesätöiden peruuntuminen koskettaa nyt suurempaa joukkoa, mitä ehkä osataan aavistaakaan, Mantere huomauttaa.

Suhosen, Manteren ja Erikssonin mukaan poikkeusolot näyttivät kaikenikäisille sen, miten paljon aidot ihmiskontaktit merkitsevät.

– Korona on osoittanut meille, että me haluamme olla ihmisten kanssa tekemisissä, Eriksson sanoo.

– Se, että soittaa kaverille videopuhelun, ei ole sama kuin se, että näkisi oikeasti. Se on toki auttanut, mutta ei se ole ratkaisu, Suhonen huomauttaa.

Nuorisotyön ammattilaiset uskovat, että nuorilla on tällä hetkellä tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi.

– Haluamme tavata nuoria rennolla otteella. Ei ehkä niinkään, että kutsutaan koolle jonkun valmiin ohjelman kanssa vaan sellaista, että tullaan paikalle ja katsotaan yhdessä mitä tehdään. Hengaillaan ja höpötellään, Suhonen sanoo.

Kouluikäiset nuoret ovat yksi osa etsivien kohderyhmästä. He tarjoavat apuaan myös nuorille aikuisille eli alle 29-vuotiaille. Poikkeusoloista johtuvat lomautukset ovat johtaneet siihen, että toimeentulohakemuksia täytyy yhä useamman täyttää. Etsiviltä saa apua erilaisten lomakkeiden täytössä ja viranomaisten kanssa asioimisessa.

– Kun poikkeusolot alkoivat, kaikki palvelut siirtyivät nettiin. Samaan aikaan menivät kuitenkin kiinni myös yleiset tilat, kuten kirjastot, joissa on saanut käyttää tietokonetta. Meillä on täällä nuorisopalvelujen kone, jota voi käyttää esimerkiksi hakemusten tekemiseen, jos omaa konetta ei ole, Suhonen kertoo.

Suhonen, Mantere ja Eriksson huomauttavat, että koronakriisin viestintä oli kaiken aikaa suunnattu pääosin aikuisille. Hallituksen lapsille järjestämä tiedotustilaisuus oli suunnattu lapsille, mutta nuoret unohtuivat välistä.

Tähän kiinnitti huomiota myös Laitilan nuorisovaltuusto.

– Nuorisovaltuusto kokoontui poikkeusolojen aikana ja nosti esiin sen, että kaupungin tiedotus ei ole antanut vastausta siihen, miten tämä vaikuttaa juuri nuoriin. Se tieto on tarvinnut onkia, Mantere sanoo.

Laitilan uudet etsivät suunnittelevat jalkautuvansa koulujen päättäjäisviikonloppuna nuorten pariin.

Tarkoitus on tehdä uudet kasvot tutuiksi ja kuulostella nuorten kuulumisia.

– Viikonlopuksi on luvassa huippukelejä, joten oletus on se, että kyllä nuoret sinne löytävät. Tärkeää on, että joukossa on myös turvallisia aikuisia, joiden kanssa voi jutella, Mantere kertoo.

Yksi tehtävä on myös tarjota nuorille heitä koskevaa tietoa poikkeusoloista.

– Nuoren saattaa esimerkiksi olla vaikea ymmärtää, että miksi he eivät voisi kokoontua isolla porukalla vapaa-ajalla, kun koulutkin ovat auenneet. Me koitamme taistella valeuutisia

 

vastaan ja tarjota nuorille tietoa siitä, miten nämä ohjeet koskevat heitä, Mantere sanoo.