Pääkirjoitus: Epävarma kevät

0

Suomalaisten maatilayritysten kevättä on leimannut epävarmuus. Suomalainen ruuantuotanto nojaa ulkomailta saapuvaan kausityövoimaan ja koronavirusepidemia vaikeutti ja paikoin pysäytti kausityöntekijöiden pääsyä maahan.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kuvailee tunnelmiaan huojentuneiksi Turun Sanomissa (TS 6.5.), kun hallitus linjasi, että kaikkiaan 4 500 kausityöntekijää pääsee Suomeen kevään ja alkukesän töihin. Linjaus turvaa hänen mukaansa kevään ja alkukesän istutus- ja kunnostustyöt.

Sadonkorjuuseen tarvittavan työvoiman määrä arvioidaan toukokuun loppuun mennessä. Huolimatta hallituksen linjauksesta kotimaiselle työvoimalle on tiloilla tarvetta. Myös maa- ja metsätalousministeriö korostaa kotimaisen kausityövoiman hyödyntämistä.

Kotimaista työvoiman saantia helpottaakseen hallitus muun muassa nosti työttömyysturvan suojaosaa määräaikaisesti kahdellasadalla eurolla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työtön voi ansaita bruttona 500 euroa kuukaudessa aikaisemman 300 euron sijasta ilman, että hän menettää työttömyysetuuttaan.

Laitilassa on runsaasti alkutuotantoa. MTK-Laitilan puheenjohtaja Juho Aulan mukaan osa tiloista on saanut riittävästi työvoimaa, osa ei.

Toivottavasti hallituksen linjaukset tuovat kaikille laitilalaistiloille riittävän määrän lisäkäsiä sekä alkukesän töihin että sadonkorjuuseen. Näistä päätöksistä riippuu nimittäin paitsi maatilojen toimeentulo myös kotimaisen ruuan riittävyys.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi