Reilu Teko -säkkikeräyksessä työllistetään nuoria ja tehdään ympäristötekoja

0
Säkkikeräys kestää kesäkuun loppuun asti.

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen.

– Vuonna 2020 nostamme erityisesti esille nuorten kesätyöllistämisen merkitystä sekä niitä ympäristötekoja, joita maanviljelijät tekevät tuodessaan maatalousmuovia keräykseen. Viljelijät voivat viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen heti, kun paikallinen piste avataan, 4H:sta kerrotaan.

Keräys toteutetaan Laitilassa ja Pyhärannassa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistyksen keräyspisteiseen. Lajittelun ja pakkaamisen hoitaa nuori kesätyöntekijä ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 30.6. saakka.

Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys työllistää yhden nuoren Kesäduuni OP:n piikkiin -tuella hoitamaan säkkien keräyspistettä. Valtakunnallisesti nuoria työllistyy noin 200. S

– Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa.

Vuonna 2020 Reilu Teko nostaa erityisesti esille nuorten kesätyöllistymisen mahdollisuuksia, kun koronaepidemian vuoksi moni nuori on menettänyt jo sovitun kesätyöpaikkansa. Nuorisojärjestönä 4H:lla on vastuu tehdä oma osansa nuorten työllistämisessä.

– Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Varsinkin näin poikkeusaikoina, kun nuoret ovat huolestuneita tulevaisuudesta ja omasta kesätyöllistymisestään, Reilu Teko tarjoaa nuorille monella paikkakunnalla mahdollisuuden ansaita omaa rahaa, painottaa järjestöpäällikkö Aino Tonttila Suomen 4H-liitosta.

Yhdistyksen keräyspiste on sama kuin edeltävinäkin vuosina. Piste sijaitsee Samppanummentien varrella olevalla entisellä VPK:n harjoituskentällä.

Keräykseen kelpaavat säkit

-Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

– Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

– Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Rahoitukseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännenagro, Lantmännen Feed, Raisioagro,Tilasiemen Oy ja Lassila & Tikanoja.