Taivaalta sataa tuhkaa – Lounametsän metsät lannoitettiin helikopterin avulla

0
Helikopteri levittää rakeistettua tuhkaa 3.000 kiloa hehtaarille, yhdellä lennolla noin 800 kiloa.

Arto Kanerva

Laitilan metsien yllä viime viikolla edestakaisin pörrännyt helikopteri herätti ihmettelyä. Metsien lentolannoitusta tehdään nykyisin vuosittain ja Metsänhoitoyhdistys Lounametsän metsäasiantuntija Harri Suominen kertoo metsänomistajien ymmärtävän hyvin, mitä hyötyä lannoituksesta on.

Lannoitus alkoi Eurajoelta ja sieltä lannoitusporukka koptereineen tuli Pyhärannan kautta Laitilaan ja jatkoi matkaansa Turun suuntaan. Kaikkiaan Lounametsän alueella lannoitettiin metsää tällä kertaa lähes 800 hehtaaria ja aikaa tuohon meni viikon päivät. Parhaana päivänä tuli valmista lähes 150 hehtaaria, kun taas yhtenä päivänä jäätiin ukkoskuurojen vuoksi alle 100 hehtaarin.

Lannoituksen hyödyt ovat selvät, kertoo Suominen seuratessaan työn etenemistä Kaukolansuon laitamilla. Metsästä tulee elinvoimaisempi ja terveempi, puu kasvaa paremmin ja tukkipuun osuus kasvaa. Kun puu kasvaa paremmin, niin aina paremmin se sitoo ilmakehästä hiiltä. Lannoituksen ansiosta metsän tuotto kasvaa ja puunmyyntitulojen saaminen aikaistuu.

– Kasvatuslannoituksessa käytetään typpilannoitetta noin 550 kiloa hehtaarille ja lannoituksen vaikutusaika on sellaiset 6–8 vuotta. Kasvunlisäys tuona aikana on parhaimmillaan yli 20 kuutiota hehtaarilla.

Terveyslannoituksessa puolestaan käytetään rakeistettua puutuhkaa, jota menee 3 000 kiloa hehtaarille. Tämän vaikutusaika on 20 vuoden luokkaa ja Suomisen mukaan kasvunlisäys 2–4 kuutiota hehtaarilla.

– Ensiharvennuksen jälkeen pitää katsella pari kolme vuotta, miten metsä toipuu ja lähtee kasvamaan. Tällaisessa turpeisessa kohteessa tuhkan sisältämä kali saa maaperässä olevan typen liikkeelle ja puiden käyttöön. Mukava tällainen kiertokulku, puun tuhka tulee lannoitteena takaisin metsään.

Tänä vuonna lannoitteiden varastopaikkoja ja samalla kopterin nousupaikkoja oli 32 paikassa. Suomisen mukaan nousupaikkojen sijainti täytyy miettiä tarkasti. Matka lannoituskohteisiin ei saa olla kuin korkeintaan kaksi kilometriä, sillä sen jälkeen alkaa työn hinta nousta.

Tänäkin vuonna lannoitustyön tekijä valittiin tarjouskilpailun perusteella ja typpilannoituksen hinnaksi tuli 320 euroa hehtaaria kohti ja tuhkalannoituksen 560 euroa per hehtaari. Suominen muistuttaa lannoituksen olevan vähennyskelpoista menoa metsäverotuksessa.

– Yhtenä hommana tässä on myös laadunvarmistus ja sitä varten viemme lannoitettaviin kohteisiin satunnaisiin paikkoihin halkaisijaltaan 53-senttisiä kasseja keräämään näytteitä lannoituksen tasaisuudesta.