Verstaalle uusi vetäjä – Laitilan Nuorisoverstaan toiminnanjohtajana on aloittanut Jonna Nurminen

0
Laitilan Nuorisoverstaan uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Jonna Nurminen.

Laitilan Nuorisoverstaalla uusi vuosikymmen aloitti myös uuden aikakauden, kun verstaan pitkäaikainen toiminnanjohtaja Merja Suominen jäi eläkkeelle huhtikuun alussa.

Uutena toiminnanjohtajana on aloittanut Vakka-Suomen MLL:n koordinaattorina aikaisemmin toiminut Jonna Nurminen.

– Saappaat ovat toki Merjan jäljiltä hyvinkin isot, vaikka sirojalkaisia naisia olemme kummatkin.

Uudessa työssä on ollut haasteita, joihin Nurminen on tarttunut mielellään.

– Tehtäviini kuuluu muun muassa kirjanpito ja palkanlaskenta, joiden perusasiat ovat minulle tuttuja. Pikkuhiljaa olen näitä opetellut, hän kertoo.

Kuten MLL:ssäkin myös nuorisoverstaalla työn ytimessä on ihmisten auttaminen, mikä on lähellä Nurmisen sydäntä.

– Autamme nuoria kaikenlaisissa asioissa, kuten lääkäriajan varaamisessa. Ongelmien ei tarvitse olla isoja, jotta apua voi pyytää.

Koronavirusepidemian vuoksi kuntouttava työtoiminta on keskeytetty. Verstaalla on töissä työvalmentajien lisäksi kaksi kaupungin tukityöllistettyä työntekijää, jotka yhdessä työvalmentajien kanssa huolehtivat verstaalle tulleista asiakastöistä.

Nurmisen mukaan asiakastöitä on riittänyt kiitettävästi koronasta huolimatta, eikä verstas ole toistaiseksi joutunut lomauttamaan työntekijöitään.

– Ihmiset tekevät kotonaan monenlaista ja heille tulee helposti mieleen, että voisivat tarvita sinne jotakin. Otamme siis asiakastilauksia vastaan.

Normaalioloissa verstaalla on mahdollisuus työskennellä kolmessa työpajassa, jotka on nyt nimetty uudelleen. Vanha ATK-paja on muutettu digiverstaaksi, jota vetää Jani Suominen . Puutöitä tehdään puuverstaalla, jonka työvalmentaja on Markus Lehtonen , ja savityöpaja tunnetaan nykyään kädentaitoverstaana, josta on vastuussa Päivi Kivimäki .

– Lisäksi meillä on Reitti-hanke, jota vetää Lehtosen kanssa yhdessä Jan Vuorenlaakso . Hänellä on oma toimisto Uudessakaupungissa, koska hankkeessa on mukana tiiviisti Valmet Automotive. Mukana on muitakin yrityksiä muun muassa Laitilasta, Nurminen kertoo.

Reitti-hanke on saanut rahoituksen, jonka turvin se jatkuu vuoden 2021 maaliskuuhun asti. Nurminen kertoo, että hanke on jäämässä vaille jatkorahoitusta.

– Todennäköisesti hanke ei tule saamaan jatkoa, harmi kyllä, mutta tilanne on nyt tämä.

Rahoitushuolet varjostavat muutenkin nuorisoverstaan toimintaa, sillä Veikkaus, jolta verstas on aiemmin saanut tukea on vaikeuksissa koronavirusepidemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Nurminen arvelee, että nuorisoverstaan toimintaa tullaan tulevaisuudessa uudistamaan.

– Mutta on tässä ilon pilkahduksiakin. Saimme juuri tietää, että saamme Leader Ravakalta tukea 3D-tulostimen hankintaan. Sen jälkeen alamme myymään sitä palvelua eteenpäin, Nurminen iloitsee.

Perustoimintaan saatava rahoitus tulee Lounais-Suomen aluehallintoviraston kautta.

Nyt kun kuntouttava työtoiminta on tauolla verstaan työvalmentajat ovat pitäneet päivittäin yhteyttä kotona oleviin nuoriin. Kun verstas järjesti keramiikkaetsintää Palmusen alueella ja pururadalle, he kutsuivat nuoret mukaan viemään esineitä luontoon.

– Toisille kuntouttava työtoiminta on ollut ainut paikka, jossa on nähnyt toisia ihmisiä. Olemme sanoneet, että vaikka on poikkeusoloista huolimatta voimme tavata, jos tulee paniikkitilanne ja sellainen olo, että on pakko puhua jollekin, Nurminen kertoo.

Koska toiminta on tauolla, myös sen rahoitus on katkolla. Tästä huolimatta verstaalla on haluttu pitää nuorista kiinni.

– Ei raha aina ratkaise kaikkea.

Ohuena hopeareunuksena verstaan kannalta vaikessa tilanteessa on ollut se, että tuore toiminnanjohtaja on ehtinyt perehtyä tehtäviinsä kunnolla perustoiminnan ollessa tauolla.

– Olen osallistunut muun muassa työpajayhdistyksen järjestämiin verkkokoulutuksiin.

Valtioneuvoston viimeisimmän linjauksen mukaisesti Nuorisoverstas pääsee jatkamaan toimintaansa kesäkuun 1. päivä alkaen.

– Onneksi. Meillä alkaa silloin täysi tohina, kun valmentautujat pääsevät takaisin. Lisäksi meillä aloittaa kesäkuussa kolme kesätyöntekijää, joiden palkkaamiseen olemme saaneet tukea Lounaisrannikon Osuuspankilta. Olemme näillä näkymin vain kaksi viikkoa kiinni kesällä, muulloin on normaalia toimintaa, Nurminen kertoo viimeisimmät kuulumiset.

PÄIVITETTY Valtioneuvoston antamat uudet ohjeistukset koskien työpajatoimintaa.