Alle hehtaarin kokoinen Totojärvi– Laitla järvei ja lammikoi -juttusarjassa tutustutaan paikallisiin tuntemattomampiin järviin

0

Kodjalasta Torrelle johtavan tien varressa on pieni Totojärvi, niin pieni, ettei Järviwikikään sitä tunne: pinta-ala on 0,75 hehtaaria, pituutta 200 metriä ja leveyttä 50 metriä. Rantaviivan pituus on 460 metriä ja pinnan korkeus meren pinnasta noin 16 metriä. Järven etelärannalta saa alkunsa 2,1 kilometriä pitkä, Sirppujokeen johtava laskuoja. Totojärven rannat ovat pääosin soistuneita.

Järviwikin mukaan Laitilassa on 74 järveä, vesialuetta, joiden pinta-ala on vähintään yksi hehtaari. Laitilan pinta-alasta järviä on 2,5 % eli 13,67 km2. Järvet eivät ole Laitilan maisemalle leimaa-antavia, vaan ne löytyvät pääasiassa metsien kätköistä. Järvet ovat pieniä ja matalia: suurimmat ovat Otajärvi, Lukujärvi ja Särkijärvi (ns. iso Särkijärvi), syvimmät Otajärvi, Vallijärvi ja Särkijärvi.

Laitilan seudun ympäristöyhdistys ja Laitilan kuvaajat esittelevät Laitilan Sanomien juttusarjassa sattumanvaraisesti valitut kymmenen järveä, jotka ovat Totojärvi, Rohijärvi, Otajärvi, Ahnusjärvi, Valkkisjärvi, Vähätulejärvi, Lahnio, Lankjärvi, Pehtjärvi ja Hepojärvi. Järviä kuvataan läheltä ja kauempaa, erilaisissa valaistusolosuhteissa, kauneutta ja uusia kuvakulmia etsien.