Avomaan varhaisperunaa riittää juhannuspöytään 

0
Sami Hurme sai ensimmäiset avomaan varhaisperunat myyntiin reilu viikko sitten.

Pirkko Varjo

Kotimaisia uusia perunoita riittää juhannuksen ruokapöytiin. Puolimatkan Puotia Vaimarontien varrella pitävä Sami Hurme kertoo, että ensimmäiset avomaalla kasvaneet annabellet saatiin kauppaan noin viikko sitten.

– Uusia perunoita oli myynnissä jo huhtikuun lopussa, mutta ne tulivat kasvihuoneesta. Nyt perunoita tuodaan tuosta parin kilometrin päässä olevalta viljelmältä useita kertoja päivässä, joten matka pellolta pöytään on todella lyhyt.

Avomaan peruna on Hurmeen mukaan käynyt hyvin kaupaksi. Asiakkaat ostavat kerralla tavallisimmin 1–2 kiloa.

Kylmä kevät aiheutti perunapelloilla jonkin verran lisätyötä, Soukaisissa perunaa viljelevä Kristian Mikola sanoo.

– Hallaa jouduttiin torjumaan useita kertoja. Peruna kasvoi aikataulun mukaan, mutta satotaso on vähän tavallista heikompi. Saatavuus on kuitenkin hyvä ja uutta perunaa saadaan varmasti juhannukseksi, Mikola vakuuttaa.

Uusien perunoiden lisukkeena maistuu kala. Sami Hurmeen oma suosikki on itse tehty kylmäsavulohi. Ravintolakokkinakin työskennellyt mies keittää omat juhannusperunansa kuorineen suolalla maustetussa vedessä.

– Ja veden pitää olla kiehuvaa ennen kuin perunat laitetaan kattilaan.

Perunankeitto-ohje 40-luvulta

Uusien perunoiden keitinveteen neuvotaan laittamaan suolaa. 1940-luvulla ilmestynyt ohje antaa kuitenkin toisenlaisen neuvon. Talousopettaja Kerttu Olsonen neuvoo Kotiliesi -lehdessä seuraavasti:

”Perunoiden keitinvesi on yleensä aina suolattava, koska tämä estää perunan omien suolojen veteenliukenemista. Eräs poikkeus on kuitenkin: uudet perunat tulevat yleensä parhaita, kun ne keittää suolatta ja ripottelee suolaa pinnalle vasta sitten, kun on kaatanut keitinveden pois. Suolatussa vedessä keittäen niistä saa helposti vetisiä. Siis vain siinä tapauksessa, että jo pienet, uudetkin perunat ovat jauhoisia, ne keitetään suolatussa vedessä.