Hutunkeitto vaihtui kolikon heittoon– Pesiskesä on alkanut

0

Nea Nyholm

Kevät 2020 on ollut varmaankin jokaiselle täysin edellisistä vuosista poikkeava. Sitä se on ollut myös pesäpallolle niin Laitilassa kuin ympäri Suomen.

Monet joukkueet ovat aloittaneet talviharjoittelun jo syksyllä, ja juuri kun olisi ollut aika siirtyä kevään ulkoharjoitteluun, suunnitelmat menivät täysin uusiksi.

Poikkeuksellinen aika on tuonut mukanaan myös monta positiivista oivallusta: koska kokoontumiset kiellettiin, kekseliäisyyttä on tarvittu. Harjoitteluvinkkejä on jaettu niin joukkueiden kuin seurojenkin välillä, ja yhteyttä on pidetty etänä erilaisin keinoin.

Kun ei ole ollut mahdollista harjoitella yhdessä, joukkuehengen ja muiden tsemppaamisen merkitys on korostunut. Kuulumisia on päivitetty niin whatsapin kuin Meet-kokoustenkin avulla.

Toukokuun puolessa välissä päästiin pitkän odotuksen jälkeen astetta lähemmäs normaalioloja, kun joukkueet aloittivat pienryhmäharjoittelun. Vaikka koko porukalla kokoontuminen oli vielä mahdotonta ja tilanne oli edelleen poikkeuksellinen, oli helppo huomata valtava ilo ja innostus harjoitteluun heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Tällä viikolla on jo päästy pelaamaan harjoitusotteluita, ja ensimmäiset sarjat alkavat 13. kesäkuuta.

Tämän viikon maanantaina polkaistiin harjoituspelit käyntiin, kun Jyskeen D-ikäiset joukkueet pelasivat toisiaan vastaan, ja keskiviikkona E-tytöt pelasivat ensimmäisen harjoitusottelun Mynämäen Vesaa vastaan. Vaikka yhteisharjoittelua on takana vasta vähän aikaa, osuivat pallot mailaan molemmissa peleissä ja onnistumisia nähtiin kaikilla joukkueilla.

D-pojat kohtaavat perjantaina Humppilan ja jatkavat peliurakkaansa heti lauantaina, jolloin he saavat vieraita Säkylästä. D-tyttöjen vuoro koittaa sunnuntaina, kun pelisarjan harjoitusotteluun saapuu vieraita naapurista Mynämäeltä. D-tytöt pelaavat kesällä sekä läntisen alueen peli- että kilpasarjaa, ja samoja pelaajia voikin nähdä molempien sarjojen otteluissa.

Naiset ja C-tytöt ovat harjoitelleet syksystä asti yhtenä ryhmänä, ja C-tyttöjä tullaankin näkemään naisten sarjoissa hieman vanhempien pelaajien rinnalla. Lauantaina suomisarjan joukkue pääsee aloittamaan kesän kotipelit, kun kiilaan juoksevat Turku-Pesiksen naiset. Sunnuntaina taas on C-tyttöjen vuoro näyttää kyntensä Loimaata vastaan.

Poikkeuksellisen tilanteen myötä myös pelitapahtuma on saanut uusia piirteitä: ihmistenvälistä kontaktia pyritään välttämään niissä kohdin kun se on mahdollista, eikä esimerkiksi kunnarin lyönyttä pelaajaa käydä onnittelemassa kolmospesällä.

Myöskään perinteistä hutunkeittoa ei tänä kesänä otteluiden alussa nähdä, vaan vuoronvalinta suoritetaan kolikkoa heittämällä. Pienempiä ja isompia muutoksia on ihmisten suojelemiseksi tehty monia, mutta pelaamisen iloa nähdään kentillä varmasti entisen lailla, ellei jopa enemmän.