Kenkiä syövä Nala ja Alisan muut eläinystävät – Laitilan Sanomien uusi kesäsarja alkaa

0
Vuoden vanha Nala on Alisalle erityisen rakas.

Alma ja Helmi ovat kahden kuukauden ikäisiä karitsoja joiden elämä alkoi traagisesti, kun niiden emä kuoli päivä synnytyksen jälkeen.

Hemmilän tilalla Kaivolassa asuvat, Kainuun harmaa -rotuun kuuluvat pikkuiset olisivat menehtyneet, ellei Ulla -mummi olisi ottanut huolekseen niiden ruokkimisesta.

Aluksi hän kävi kahden tunnin välein lampolassa täysien tuttipullojen kanssa, mutta kun ympäri vuorokauden jatkuva ruokkiminen kävi raskaaksi, mummi otti karitsat olohuoneeseensa asumaan. Nyt pahin on ohi ja Alman ja Helmin päivät kuluvat aitauksessa eikä yösyöttöä enää tarvita.

Lampaat ovat myös 11-vuotiaan Alisa Hemmilän lemmikkejä. Eläinrakkaan tytön elämä vaikuttaa varsin idylliseltä kauniissa maatalossa, jossa riittää tilaa ja eläimiä jos jonkinlaisia. Tällä hetkellä läheisin taitaa olla Nala, vuoden vanha pitkäkarvainen mäyräkoiratyttö. Vauhdikas pentu on saanut paljon aikaiseksi, hyvässä ja pahassa.

– Se on syönyt tuolinjalkoja ja kenkiä ja muuta, Alisa kertoo.

Nalan lisäksi tilalla on kaksi muuta koiraa, neljä kissaa, viisi lammasta, leijonanharjaskani, kolme silkkikanaa ja seitsemän tavallista kanaa. Keväällä oli myös viiriäisiä. Kaikki perheen kolme tytärtä ovat osallistuneet eläinten hoitoon.

– Alisa on kuitenkin eniten ollut eläinten perään. Hän oli tytöistä se, joka pienenä toi kesäisin nuijapäitä lasipurkissa ja hän hoittaa sisälle eksyneen hiiren pois eikä pelkää mitään eläimiä, tyttöjen äiti Eeva  kertoo.

Tilalla on aikaisemmin ollut Ulla-mummin hoitama kotieläinpiha. Siihen aikaan pihapiirissä käyskenteli myös useita poneja ja tilalla pidettiin kesäisin ratsastusleirejä. Perheen isommat tytöt ovat harrastaneet aiemmin ratsastusta.

– Minä kyllä haluaisin oman ponin, Alisa sanoo.

Hemmilän eläinluku on kuitenkin näillä näkymin täynnä. Tosin karitsoja saattaa syntyä myös tulevina vuosina eikä tiedä, vaikka joskus nähtäisiin pieniä mäyräkoiranpentuja.

– Eläinten ottaminen on mukavaa, mutta siinä on aina se toinen pää kun niistä on luovuttava. Se on raskasta. Ja tietysti eläimet ovat aina aikuisten vastuulla, vaikka lapset osallistuvat hoitoon, Ulla-mummi sanoo.

Laitilan Sanomien Häntien huisketta -kesäsarjassa tutustutaan paikallisiin lemmikkeihin ja niiden omistajiin.