Pääkirjoitus: Laitila jäi liftaamaan

0

Laitilassa ja Eurajoella julkistettiin viime tammikuussa Kasitien tulevaisuutta luotsaava Turku–Pori-yhteysvälin kehittämisselvitys.

Koolla oli paikallisia viranhaltijoita, poliitikkoja, yritysten edustajia ja maakuntien johtoa.

Tilaisuuksissa vallitsi yhteinen tahtotila siitä, että väylän varrella sijaitsevat kunnat yhdistävät voimansa Kasitien kehittämisessä ja rahoituksen järjestämisessä maakuntarajasta riippumatta.

Tällä viikolla julkistetussa hallituksen lisätalousarviossa Eurajoki kiilasi ohi, ja Laitilan osaksi jäi tyytyä tien varrelle liftaamaan seuraavaa kyytiä. Vuosikymmenien projektissa täällä on siihen totuttu, mutta kun odotukset olivat korkealla, pettymyskin on suuri.

Laitilan eritasoristeyksille ei herunut rahaa, Eurajoelle napsahti euroja tien uudistamiseen. Kokonaisuuden ja tienkäyttäjien kannalta on hyvä, että länsirannikkoa halkovan tien turvallisuus ylipäätään paranee.

Viimeisen viiden vuoden aikana Turku–Pori-yhteysvälillä on tapahtunut enemmän onnettomuuksia kuin Suomen valtateillä keskimäärin.

Laitilan risteysalueiden suunnittelu eteni ennen korona-aikaa positiivisen rakennemuutoksen imussa hyvin. Tien varrella on peräti viisi satamaa, ja liikenne on kasvanut viime vuosien aikana merkittävästi.

Talouden näkymät synkistyivät odottamatta ja yllättäin keväällä. Nähtäväksi jää, millä vauhdilla uudistamista tehdään ja Suomea rakennetaan korona-ajan jälkeen.

Kasitien osalta edunvalvontaa on tehty Laitilassa usean sukupolven ajan ja kaikkien kaupunginjohtajien aikana. Tähän historialliseen jatkumoon saa kunnian liittyä nyt myös turkulainen Lauri Kattelus , jonka valtuusto valitsi maanantaina uudeksi kuntapomoksi laitilalaisille.

Eija Eskola-Buri