Lämpöä ja sähköä suoraan auringosta

0
Petri Iiskala nojailee tyytyväisenä sähköiseen maitolaituriinsa. Päivä on aurinkoinen ja paneelit tuottavat sähköä.

Arto Kanerva

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy koko ajan tasaiseen tahtiin. Vakka-Suomen Voiman tietojen mukaan sähköä tuottavia aurinkopaneeleja on Laitilassa käytössä noin 60 kohteessa, joista noin 50 on omakotitaloja ja loput yrityksiä ja julkisia kohteita. Paneeleja on asennettu muun muassa Wirvoitusjuomatehtaan, Munaxin, liikuntahallin, kirjaston, terveyskeskuksen ja kaupungintalon katolle.

Laitilassa käytössä olevien aurinkopaneelien laskennallinen vuosituotanto on noin 680 000 kWh, mutta luku on vain laskennallinen, sillä pilvisellä säällä sähköä syntyy noin 10 prosenttia vähemmän kuin auringon paistaessa.

Petri Iiskala aloitti aurinkoenergian käytön omakotitalossaan jo 12 vuotta sitten. Silloin asennettiin lämmintä vettä tuottava putkikeräin piharakennuksen katolle ja neljä vuotta sitten omakotitalon katolle tulivat aurinkopaneelit sähköä tuottamaan.

– Kiinnostus tekniikkaan, uusiutuvan energian käyttö, mahdollisuus pienentää energiakuluja ja hiukan omantunnon kirkastamista ja vihreitä arvoja, siinä varmaan syyt, miksi näitä aurinkopaneeleja yleensä hankitaan, Petri tuumailee.

Aurinkoisena kevätpäivänä puolen päivän maissa piharakennuksessa olevan lämminvesivaraajan mittari näytti veden olevan 58-asteista. Vain 15 minuuttia myöhemmin vesi oli 60-asteista ja Petri kertoi, että iltapäivän aikana 1 000 litraa vettä lämpenee 70 asteeseen.

– Huushollin lämmin vesi tulee auringon voimalla sellaiset kuusi kuukautta vuodessa. Jostain syystä tehokkain aika on keväällä, maalis–huhtikuussa. Syytä tuohon en tiedä, ehkä keräimen hyötysuhde laskee ilman lämpötilan noustessa, tai sitten asialle on joku muu selitys.

Aurinko ei siis yksin riitä lämpimän veden tuottamiseen. Petrillä onkin lisänä hybridijärjestelmä, mikä tarkoittaa pannua, missä voi

polttaa niin puuta kuin öljyäkin ja varalla siinäkin vielä sähkö.

Petri kehuu järjestelmän toimivuutta ja luotettavuutta. Koko 12 vuoden aikana sille ei ole tarvinnut tehdä mitään, ja öljyäkin on kulunut vain muutama sata litraa vuodessa. Yhtä lailla luottavilta vaikuttavat sähköä tuottavat aurinkopaneelit.

– Tuo lämmintä vettä tuottava putkikeräin on jo maksanut itsensä, mutta aurinkopaneelit ovat siinä asiassa vasta taipaleensa alussa. Noiden tasokeräinten hankinnassa on mielestäni tärkeintä oikea mitoitus. Liian montaa paneelia on turha hankkia, mutta onneksi ammattilaiset osaavat laskea sopivan määrän, jolloin sähköä syntyy mahdollisimman paljon omaan käyttöön.

Päivä oli aurinkoinen ja Petri tarkisti ”sähköisen maitolaiturinsa” mittarista, että sähköä syntyi tasaiseen tahtiin 2 kW. Mitään tapaa sähkön varastoimiseen ei ole, vaan mitä omasta käytöstä jää sähköä käyttämättä, niin se myydään sähköyhtiölle ja tilit tasataan sähkölaskussa kahden kuukauden välein.

– Olen kuullut väitteitä, että aurinkovoimalla voisi tuottaa energiaa jopa yhdeksän kuukautta vuodessa, mutta mielestäni kuusi tai seitsemän kuukautta on oikea määrä. Lopun vuotta on pimeää, päivät lyhyitä ja harvoin näyttäytyvä aurinko niin matalalla, ettei siitä riitä tarpeeksi tehoa.