Mutakakkua ja suolaista kinuskia – Kesä töis -juttusarja alkaa

0
Iida Viherjälaakso pitää jäätelöannosten tekemisestä.

Tinja Jalonen

Laitilalainen viisitoistavuotias Iida Viherjälaakso on tänä kesänä kesätöissä Vihtorinkadulla sijaitsevalla jäätelökioskilla. Iidan aamu kioskilla alkaa mainoksien ulos viemisellä ja pehmiskoneen päälle laittamisella.

Päivän mittaan tulee tehtyä isoja, pieniä ja strösselipalloja sekä annoksia ja pehmiksiä. Haastetta päivään tuovat eri jäätelöiden koostumuksien vaihtelut, sillä joistain saa tehtyä helposti pyöreän pallon kun taas jotkut ovat niin kovia, että niitä tehdessä tuntuu kuin ranne murtuisi.

Pallojen pyörittelyn lisäksi kioskin ja sen ympäristön puhtaanapito kuuluu olennaisena osana työhön. Iidan mielestä hauskinta työssä on pehmiksen tekeminen kuppiin.

Vastapainona hauskuudelle on likavesisäiliön tyhjentäminen päivän päätteeksi. Tavallisen päivän mielenkiintoisemmaksi muuttavat eri kieltä puhuvat asiakkaat, ja Iida kertookin puhuneensa juuri hetki sitten englantia ukrainalaiselle perheelle.

Iida aloitti työt kioskilla jo huhtikuun lopulla ja jatkaa koko kesän. Työvuorot jakaantuvat muiden kioskissa työskentelevien kanssa ja vaihtelevat hieman sään mukaan.

Aikaisemmin Iida on tehnyt kesätöitä Tokmannilla ja lammaspaimenena. Jäätelöä myymään hän päätyi kioskin toisen omistajan värväämänä.

Mikä on lempijäätelömakusi?

– Jestas, onpa vaikea kysymys. Varmaankin mutakakku tai suolainen kinuski brownie.

Mitä kesäsuunnitelmia sinulla on?

– Aion ainakin viettää aikaa tallilla ponieni kanssa ja loppukesästä minulla on myös rippijuhlat sekä leiri heinä-elokuun vaihteessa, niitä odotankin jo innolla

Miten kuvailisit itseäsi kolmella adjektiivilla?

– Pirteä, reipas ja iloinen.