Normaali näkyvissä

0

Suomessa koronavirusepidemian vuoksi kolme kuukautta voimassa olleet poikkeusolot päättyivät viikko sitten. Päätös tarkoittaa, ettei valmiuslain toimivaltuuksia enää sovelleta.

Suomen hallituksella on ollut koronakriisin taltuttamiseksi käytössä niin sanottu hybridistrategia. Pääministeri Sanna Marin on kuvannut sen olevan sekä että -strategia, ei joko tai -strategia. Käytännössä linja on tarkoittanut sitä, että laajoista yhteiskuntaa koskevista rajoitustoimenpiteistä pyritään siirtymään kohti testaa, jäljitä, eristä ja hoida -toimintamallia samaan aikaan, kun rajoitustoimenpiteitä on yhä käytössä ja niiden purkamisen vaikutuksia epidemian kulkuun seurataan tarkasti.

Nyt hallituksen hybridistrategian mukaisesti sovelletaan valmiuslain sijaan muiden lakien ja esimerkiksi muita normaaliolojen lainsäädännön toimivaltuuksia. Lisäksi tilannetta hallitaan viranomaisten antamilla määräyksillä, ohjeilla ja suosituksilla.

Askeleita kohti normaalioloja on nyt selvästi otettu ja tämä näkyy monin eri tavoin. Esimerkiksi noutopöydät on sallittu, ravitsemisliikkeet saavat anniskella kello 01 saakka, sairaaloiden vierailukiellot on peruttu ja ympärivuotokautisessa hoidossa oleville on järjestettävä mahdollisuus tavata turvallisesti läheisiään. Myös kokoontumisrajoituksia on höllennetty.

Virus ei kuitenkaan ole kadonnut, vaan vähintäänkin sen varjo vaanii kaiken yllä. Niinpä kohti normaalia kulkiessamme me myös aprikoimme lisääntyvätkö koronaviruksen aiheuttamat COVID-19-tautitapaukset. Entä onko taudin toinen aalto jo tulossa? Tosiasia on, että monissa maissa koronavirus jyllää voimissaan.

Uusi normaali onkin ehdollinen: jokainen askel kohti normaalia otetaan, jos epidemiatilanne ei nykyisestä merkittävästi pahene. Askel taaksepäin on myös aina mahdollinen.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi