Pääkirjoitus: Maaseudun mahdollisuus

0

Koronakriisin takia etätyöstä on tullut monelle arkipäivää. Huhtikuun lopussa julkaistiin Taloustutkimuksen Ylelle tekemä kysely, jonka mukaan noin puolet maan yli miljoonasta etätyöläisestä haluaa ja myös pystyy tekemään työnsä pitkälti etänä myös jatkossa.

Laitilassa huhtikuisessa valtuustossa kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen nosti esiin sen, että Laitilan kaupungissa on etätöitä tehty aiemmin vähän. Hän rohkaisi muuttamaan työkulttuuria, jos esimerkiksi etätöitä tekemällä siitä saadaan toimivampi.

Tietekniikkayritys NSF:n toimitusjohtaja Simo Sarpalinnan mielestä koko etätyön käsite on kuollut, sillä niin vahvasti etätyö on viime aikoina lyönyt itsensä läpi. Hänen mukaan etätyö tulee muuttumaan uudeksi normaaliksi.

Digitaalisilla välineillä tehtävän tietotyön mahdollisuuksista ja haasteista viime perjantaina väitellyt Kirsi Sjöblom muistuttaa, että etätyö vaatii vahvoja itsesäätelyn ja itsensä johtamisen taitoja. Hän toteaa, että vaikka työ olisikin itsenäistä, ihmisinä tarvitsemme keskeisesti myös kokemusta yhteydestä toisiin.

Etätyön sujumisen kannalta on tärkeää yhteiset säännöt. Sjöblomin mielestä kannattaa sopia, milloin seurataan sähköpostia tai muita viestejä.

Työkaverit tulee saada sovittuina aikoina kiinni, mutta on hyvä varata aikaa myös katkeamattomaan työskentelyyn. Tutkimustieto tukee etätyön tekemistä sen tehokkuuden, työntekijöiden hyvinvoinnin, perheen ja työn yhdistämisen ja ympäristöasioiden kannalta.

Maaseudulta katsottuna etätyö on mahdollisuus, kun työmahdollisuuksia löytyy, vaikka oma koti sijaitsisikin maakuntakeskusten ulkopuolella. Tämä kevät on osoittanut, että ihmiset pitävät tilasta ympärillään.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi