Pääkirjoitus: Pöriseekö pihallasi?

0

Koronakriisi tuli kuin hyökyaalto ja hautasi alleen monia tärkeitä uutisaiheita. Yksi aihe on huoli pölyttäjähyönteisten kohtalosta. Pölyttäjien merkitys ekosysteemille on huomattavasti niiden kokoa suurempi.

Pölyttäjien katoaminen on uhka ihmisten ruuantuotannolle. Kaikista maailman viljelykasveista 75 prosenttia tarvitsee ainakin osittaista hyönteispölytystä.

Yhdelle tutulle pölyttäjälle tilanne on erityisen kriittinen. Pörröinen kimalainen on Euroopassa sukupuuton partaalla eikä kyseinen laji ole ainoa. Tutkijoiden mukaan sukupuutto uhkaa alueellisesti yli 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä. Ylen uutisen mukaan ( yle.fi 1.4.2020 ) Suomessakin tärkeimmistä pölyttäjistä eli siis mehiläisistä, kimalaisista ja perhosista lähes joka viiden on uhanalainen.

Suomessa pölyttäjiä uhkaa elintilan puute. Pölyttäjät kaipaavat niittyjä ja ahoja, joiden määrä on romahtanut 50 vuodessa. Nyt iso osa niityistä ja ahoista on maatalouden käytössä, rakennusmaana tai kasvanut umpeen.

Laitilassa on kunnostettu niittyjä muun muassa Laitilan seudun ympäristöyhdistyksen toimesta. Niityistä pidetään huolta muun muassa Pappilan lähistöllä, Walon mäellä ja Untamalassa. Pörriäisten puolta voi pitää myös omalla kotipihalla. Soukaisissa vuosittaisia niittotalkoita järjestävät Soukaisten kyläyhdistys sekä Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistys Louhi.

Ylellä on kampanja Pelasta pörriäinen , joka haastaa kaikki tekemään oman osansa pörriäisten eteen. Jokainen voi istuttaa pihalleen pölyttäjille sopivia kasveja, jättää osan nurmikostaan leikkaamatta, rakentaa hyönteishotellin ja jättää myrkyt ruiskuttamatta. Laitilan Sanomat pyysi lukijoilta kuvia hyönteishotelleista. Upeista hotelleista sekä niiden rakentajista tehtiin juttu toukokuussa ( Laitilan Sanomat 19.5. )

Tänä kesänä kannattaakin pitää silmällä näkyykö omalla pihalla pörriäisiä ja miettiä, miten omasta pihasta voisi saada pörriäisille sopivamman. Sopisiko johonkin nurkkaan luonnonmukaisempi kaistale vai voisiko puun oksalla keikkua hyönteishotelli?

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi