Pionit rakastavat aurinkoa

0
Pionien kukinta on komea näky.

Pionista saa puutarhaan pitkäaikaisen ystävän. Upeista kukistaan huolimatta pioni on melko helppo hoidettava, kunhan muutamat perusasiat ovat kunnossa.

– Pionia ei saa istuttaa lähelle sellaisia kasveja, jotka tekevät  juurivesoja. Pioni tarvitsee myös aurinkoa, ja jos se jää esimerkiksi puun katveeseen, se taantuu, Muurilan esittely- ja koepuutarhan sekä Vakka-Taimen isäntä Vesa Muurinen kertoo.

Puutarhalla pionit kasvavat täydessä auringossa ja penkkejä riittää yli 300 metriä. Penkeissä kasvaa noin 250 eri pionia ja värikirjo ulottuu tummanpunaisesta täysin valkoiseen. Ensimmäiset pionit puutarhalle istutettiin tämän vuosituhannen alussa. Istutukset on tehty matalahkoihin kohopenkkeihin.

– Maa on ihan perus savimaata. Istutusvaiheessa siihen on lisätty fosforia, kalia ja karkeaa hiekkaa. Turpeesta pioni ei pidä. Savimaata se kestää mutta ei sitä, että vesi jää seisomaan, maan pitää olla läpäisevää.

Vanhoja pionipenkkejä ei kastella juuri ollenkaan. Tänä kesänä tehtiin poikkeus, kun helle kesti niin pitkään. Vesa Muurinen näyttää, miten hän kulki pitkin penkkiä lapio toisessa ja kasteluletku toisessa kädessä.

– Otin ensin lapiolla rikkaruohoja pois ja sitten kastelin, hän kuvaa toimenpidettä, joka näyttää vaativan ainakin hyviä käsivoimia.

Pionien kukat saavat puutarhalla kuihtua rauhassa. Muurinen ei leikkaa omista pioneistaan kuihtuneita kukkia pois, mutta ei näe mitään pahaa siinä, jos joku haluaa niin tehdä. Kuihtuneita varsia sen sijaan ei pitäisi leikata syksyllä, sillä ontosta varresta tulee kuin imupilli, joka kerää vettä juuristoon.

Pionien kukat ovat toinen toistaan upeampia, mutta hyvällä tuoksulla läheskään kaikki eivät voi ylpeillä.  Poikkeuksia sentään on: ihana valkokukkainen Duchesse De Nemours tuoksuu kielolta. Voi vain kuvitella, millainen tuoksu leijuu kesäiltana sellaisessa puutarhassa, jossa Nemoursin herttuattaret pitävät sukukokousta.

Pionit arvostavat kasvurauhaa, eikä niitä pidä turhaan siirrellä paikasta toiseen. Uuden pionintaimen kukintaa joutuu usein odottamaan, mutta Muurisella on tähänkin neuvo.

– Kun ostaa taimen, jossa on kunnon juurakko, saa nauttia kukinnasta jo seuraavana kesänä.